03/11/13 05:31
(http://www.klassa.bg/)

В Швеция вече има цифров РЕП, който печата списанията на място (видео)

Клиентът избира от екрана съответното издание, плаща го с карта и то се печати за минути пред него . Шведският журналист и телевизионен водещ Ларс Адактуссон и брат му – финансист,  измислиха цифров РЕП – Meganews, който печата списания на място по поръчка на клиента, съобщи hitech.newsru.com.

Една от целите на проекта е да помогне на ресорните списания, които по правило не разполагат с достатъчен бюджет за големи тиражи и разпространение.

В момента периодичните издания (даже такива гиганти като наскоро отказалия се от хартиено издание ежедневник Newsweek) изпитват огромен натиск от страна на интернет сайтовете, предлагащи постоянно обновяващи се новини и повече анализи. 

Заради икономическия спад издатели разполагат с много редуцирани  приходи от реклами. Производството и разпространението струват доста скъпо, което води до нарастване на цените и спад в търсенето. Така понякога тиражите на изданията остават наполовина брак.

Новият цифров РЕП предлага на издателите да вложат минимум средства, за да достигнат до своите читатели, съобщава "Компютерра". Устройството ще регулира търсенето и предлагането, ще икономиса пари и ще е доста екологично.

За да се получи желаното списание от РЕП-а, на сензорния екран на Meganews е достатъчно да бъде избрано съответното заглавие, което да бъде платено с кредитна или дебитна карта. РЕП-ът се свързва със сървъра, съхраняващ PDF-версия на изданието, и печата броя на качествена хартия за минути.

Адактуссон твърди, че непрофесионалисти няма да могат да различат фотосписанието от типографското издание.
Друго преимущество на печатащия РЕП са габаритите му - Meganews не се нуждае от голяма търговска площ.
Засега цифровият РЕП е само дизайнерски проект, но братята Адактуссон вече са подписали договори с най-големите шведски издателства.

Революционните РЕП-ове ще се появат в хотелите, студентските кампуси и на летището в Стокхолм.
Подобна е системата за печатане на книги на най-големия интернет магазин Amazon.
Видеото може да видите Тук











"Хайтек Нюз"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване