03/11/13 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Любомир Дацов: ГЕРБ изяде реформите

Отишлото си правителство изяде това, което беше трупано преди. В момента всеки, който дойде, ще бъде като на гола поляна.

Ще трябва да започне от самото начало и то не просто на гола поляна, а с тежести, които съществуват. С обикновено око се вижда, че ГЕРБ оставят една разрушена социална система. Това е много по-важно от всичко останало, защото имаме разрушен пазар на труда, разрушен малък и среден бизнес.

Нека да видим как ще започне служебното правителство, но при всички положения ситуацията е много неприятна. Нормално е след около 8 месеца при добра политика да се видят първите резултати. Ако правителството е с ума си, ще му трябват поне две години, за да отстрани първите структурни проблеми.

За съжаление в момента наблюдаваме масово безумие. Много от процесите са абсолютно обезкуражителни. Нивото е толкава ниско, че част от исканията са в сферата на фантазиите и не почиват върху реален поглед и възможност за осъществяване, така че да имаме нормална държава.

Публичните финанси са нещо важно, защото те са като основите на една къща. Върху тях се гради всичко. Когато къщата е опожарена и нищо не е останало от нея, това че имаш основи е нещо второстепенно. Публичните финанси са най-видими, от всички сфери те са най-малко разрушени.

Едно нещо трябва да е ясно, че без строга фискална политика, не може да има здрави основи. Балансираната фискална политика е основата на сградата. Ако те са нестабилни, каквото и да правим върху тях, то ще бъде нестабилно. В никакъв случай политиката на развитие и политиката на стабилност на бюджета, на публичните финанси не си противоречат. Това са различни показатели в бюджета. Друг е въпросът, че като гледам, много хора не правят разлики в това. Няма противоречия в това, че ще имаш балансиран бюджет или ниско ниво на дълга. Не е въпрос на пари, а на ефективност на управление.

Ще ви дам пример, който е много показателен, защото се отнася за цял сектор. Начинът на финансиране на средното образование позволи със същите пари да бъдат постигнати по-големи резултати. Въпросът не е в количеството, а дали умееш да управляваш тези пари и дали имаш представата какво искаш да направиш с тях в съответния сектор.

Общо взето тенденциите в икономиката са базирани върху развитието на ресурсите и инвестициите в човешки ресурси. България не е икономика, която да е богата на природни ресурси. Трябва да се инвестира в образование, наука. Но се съгласете, че високотехнологичните индустрии в България имат под 5% от създаването на БВП. Там сигурно работят между 300-400 хиляди души. Всички останали българи работят в сфери, които могат да бъдат определени като нискоефективни, с ниска добавена стойност.

Тези хора няма как да бъдат трансформирани, нито да обърнеш структурата на икономиката. Трябва да сме напълно наясно, че обръщането на структурата става за минимум 15 години. При това само при много последователна политика.

Големият проблем е в това как да върнем нискоквалифицираните хора на работа. Поне през следващите две години, който и да е на власт, ще има за задача да създаде по-висока заетост. Със сигурност това няма да е в сферата на високите технологии. Това трябва да са сфери, където една голяма част от незаетите българи могат да се реализират.

Трябва да бъде променена структурата на разходите. Трябва да бъдат започнати реформи във всички основни сектори. До момента част от проблемите са вследствие на това, че никакви реформи не бяха направени през последните четири години от отишлото си правителство. Като изяждаш реформите, няма как да не стигнеш до положението, което се случва в момента.























БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване