03/11/13 06:14
(http://www.klassa.bg/)

Неизвестна картина на Ван Дайк разпозната по снимка в интернет

Неизвестна досега творба на Антонис ван Дайк бе разпозната по фотография в базата данни на интернет проекта на Би Би Си Your Paintings.

Портретът Оливия Ботелер Портер, придворна дама на съпругата на крал Карл I Хенриета-Мария, смятан за копие, бил в лошо състояние и не бил показван на изложби. Въпреки това картината била заснета за проект, целта на който е съставяне на база данни за всички живописни произведения, намиращи се в държавните музеи на Великобритания.

Фотографията на портрета, пазен в хранилището на музея Боуз, графство Дъръм в северна Англия, видял експерт. Той установил автентичността му и го изпратил за реставрация.

Приблизителната цена на платното според специалисти сега е около половин милион английски лири. Ако картината беше предложена на търг като копие преди реставрацията, цената й нямаше да надвиши 5000 лири.

Подобна е и историята на друго платно на Ван Дайк - "Дева Мария с младенеца и разкайващите се грешници", пазена в Кралската академия за изящни изкуства в Мадрид и считана за копие повече от век, докато през 2011 г. не била призната за автентична.

Антонис Дан Дайк е роден в Антверпен през 1599 г. От 1632 до смъртта си през 1641 г. художникът работил като придворен живописец на Карл I.

В базата Your Paintings са включени 579 произведения на Ван Дайк.





















БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване