03/11/13 12:00
(http://www.klassa.bg/)

Световната премиера на "Ноктюрно" - на София филм фест

Световната премиера на филма "Ноктюрно" на Тони Палмър е на 12 февруари в рамките на  София филм фест.Кинокорифеят Тони Палмър ще представи "Ноктюрно" за 100-годишнината от рождението на Бенджамин Бритън. Режисьорът, подписал над 100 заглавия, между които са филмите за "Бийтълс", "Крийм", Джими Хендрикс, Ленард Коен, Франк Запа, Мария Калас и Шостакович, идва за събитието на 12 март в НДК. Бритън е смятан за най-великия британски композитор от Хенри Пърсел насам, а Палмър му е посветил четири игрални и документални ленти. Новата му забележителна творба е за неспокойствието на твореца, породено от световните катаклизми. Най-кървавото столетие в човешката история - ХХ век, разтърсва дълбоко душата на Бритън не само защото той е убеден пацифист. Вечната тема за жестокостта на хората един към друг е сред водещите за Бритън.
За 200-годишнината от рождението на Вагнер киноманите ще гледат едноименния филм на Тони Палмър с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв. Историята започва преди революцията от 1848 г., преминава през годините на изгнание в Швейцария и стига до еуфорията на крал Лудвиг Втори Баварски от Вагнер и последния му триумф в Байройт. Не са спестени радикалните музикални и политически идеи на Вагнер, национализмът му и дори антисемитизмът в контекста на времето, в което живее. Международният екип от 19 страни е снимал на 200 места из цяла Европа, на някои от които действително са се развивали събитията от филма. Във "Вагнер" се появява и правнучката на великия музикант Дафне като принцеса Полин Метерних, която се е опитвала да помага на прадядо си в Париж и Виена. Зрелището продължава 7 часа и 36 минути, като Палмър разкрива реалните недостатъци на гениалния си герой. Антисемитизмът, ултрапатриотизмът и егоцентризмът на Вагнер са представени от Ричард Бъртън без смекчаване. Знаменитият британски диригент от унгарски произход Джордж Шолти пък дирижира въздействащите изпълнения на няколко големи оркестъра. Още един филм на Палмър е посветен на композитора - "Семейство Вагнер". В него са анализирани както близостта на фамилията с Адолф Хитлер - Уинифред, снахата на Рихард, членувала в нацистката партия, така и неотдавнашните боричкания за директорската позиция на Вагнеровия фестивал в Байройт. Конфликтът е между враждуващите полусестри Катарина Вагнер и Ева Вагнер-Паские, които ръководят световноизвестния арт форум. Неслучайно Волфганг Вагнер, бивш шеф на феста, който очевидно е изгубил битките със своите родственици, въздъхва в интервю: "Семейството е произволна колекция от личности, с които делите общо фамилно име".
София филм фест ще завърти и "Англия, моя Англия" - реалистичен портрет на Хенри Пърсел. Група актьори от 60-те години на миналото столетие се отправят на пътешествие към 60-те години на XVII век в Англия - забележителния период, в който живее и твори композиторът. Личността на Хенри Пърсел и до днес остава загадка. За англичаните той е почти митологична фигура. Пърсел получава висше благоволение да бъде погребан до органа в Уестминстърското абатство, а на плочата му пише, че в смъртта си той е отишъл на единственото място, което с хармонията си "може да превъзхожда създадената от него". Филмът на Тони Палмър е частично сниман в България - големият пожар в Лондон се случва на бреговете на Суходолското езеро, а последиците от лондонската чума от края на XVII век се разиграват в стария Пловдив.
Почти 40 години след премиерата си "All My Loving" продължава да вълнува с прекрасните и лудешки изпълнения на британските рок легенди. Комбинацията от концертни изпълнения и наситени с ексцентричност интервюта води до халюциогенно, психеделистично преживяване. Сред най-интригуващите моменти са споменът на Франк Запа за шоуто му с американски морски пехотинци, "Дъ Ху" в две фази - клубно изпълнение и енергичен концерт без задръжки, Джими Хендрикс, който пее "Wild Thing", фотосесия на "Муди Блус", кадрите с Пол Макартни, Ринго Стар и майката на Джордж Харисън. "Турнето те побърква" - така Франк Запа обяснява раждането на идеята за филма по време на обиколката с групата му "Мадърс ъф инвеншън". Носталгия ще провокира и "200 мотела" от 1971-а - там Ринго Стар се появява като Франк Запа. Това е жизнерадостен, маниашки и нестандартен кинопоглед. Няма и следа от опит за документална достоверност. Смесването на рок, електронна музика, класика, изпълнена от Кралската филхармония, и анимация превръщат филма в преживяване.
"Последният концерт на "Крийм" (1974) е за историческото прощално събитие в лондонския Роял Албърт хол на една от най-великите рок групи на всички времена. В нейния състав са Ерик Клептън на соло китарата, Джак Брус - бас и вокал, Джинджър Бейкър на барабаните. Изпълненията са магнетични. Всеки от музикантите е на път да се превърне в суперзвезда в своята територия. Палмър предлага дълга версия на "Sunshine of Your Love", изпълнение на "White Room", както и на други класически хитове на "Крийм".
През 1972-а философски настроеният музикант Ленард Коен, един от най-влиятелните музиканти и композитори в последните 40 години, поет и писател, потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорнс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. Тони Палмър ги следва от град на град с екипа си от четирима души и с бюджет от 35 000 британски лири. Само месец по-късно е готов с монтажа на първата версия на документалистиката. Асистентът му обаче го прецаква - девет месеца по-късно вади свой вариант, за който Палмър казва, че съдържа 50% от неговия, но е с променена структура, зле направен музикален монтаж и съвсем различен смисъл. Години по-късно режисьорът пуска 106-минутния "Ленард Коен: Bird on A Wire" - върховите мигове на турнето, 17 от най-великите парчета на Коен, изпълнени по времето, когато бардът е във върхова форма.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване