03/11/13 14:21
(http://www.klassa.bg/)

Сделката за “БДЖ - Товарни превози” пред провал

И втората процедура за продажба на „БДЖ – Товарни превози“ е пред провал, стана ясно от изказвания на транспортния министър в оставка Ивайло Московски. Според него кандидатите за компанията се отказват един по един. По думите на министъра той е разговарял с Агенцията по приватизация, откъдето са му споделили, че  някои от евентуалните купувачи са доста притеснени. Той посочи, че в Агенцията по приватизация се провеждат срещи с евентуални купувачи, но няма информация за имената на инвеститорите, които са се отказали.
Информацията от министъра се появи само ден след като масовите протести в големите градове поискаха официално спиране и разследване на сделката за приватизация на компанията.
Малко по-късно стана ясно, че Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) е удължила срока за подаване на обвързващи оферти в конкурса за приватизацията на компанията. По искане на двама от участниците в конкурса за приватизацията на “БДЖ - Товарни превози” ЕООД, с решение от 8 март 2013 г., АПСК удължи до 15.00 часа на 28 март 2013 г. срока за внасяне на депозити и подаване на обвързващи оферти в процедурата за продажба на 2 325 087 броя дялове, представляващи 100% от капитала на БДЖ “Товарни превози” ЕООД, София, собственост на “Холдинг БДЖ” ЕАД.
Удължаването е във връзка с получени писма от страна на участници в конкурса с молба от допълнително време за извършване на дю дилиджънс.
Удължава се и срокът за извършване на огледи на активи на дружеството и провеждане на срещи с ръководството – до 22 март 2013 г.
Според Московски продажбата на „Товарни превози“ е единствения начин БДЖ да получи заем от Световната банка. Парите от този заем трябва да послужат за обновяване на влаковете на пътническите превози.
„Знаете, че в продължение на година работихме със Световна банка. Световна банка не дава парите на дружеството. Дава ги на държавата”, каза Московски за БДЖ. За да ги даде държавата на БДЖ, трябва да получи позволение от Европа, обясни Московски, а за да се получи позволение от БДЖ 50% от помощта трябва да бъдат подсигурени от БДЖ, а приватизацията на БДЖ „Товарни превози” би позволила това да се случи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване