03/11/13 09:55
(http://www.klassa.bg/)

Сърбия отбелязва утре 10 г. от убийството на Зоран Джинджич

Сърбия отбелязва утре десетата годишнина от убийството на своя премиер реформатор Зоран Джинджич със съзнанието, че атентатът, който отне живота му, значително забави модернизацията на страната и присъединяването й към Европейския съюз, съобщава Франс прес.

Смятан от мнозина за сръбския Джон Кенеди, Зоран Джинджич, първият демократично избран сръбски премиер в посткомунистическа Сърбия, загина от куршумите на елитен убиец посред бял ден пред входа на сградата на правителството в Белград на 12 март 2003 г., две години след като встъпи в длъжност. Той беше на 50 години.
Целта на убийците, група елитни полицаи, свързани с организираната престъпност, беше да спрат задействането на амбициозната му програма за реформи, целяща да приближи страната му към Европа, по онова време изолирана на международната сцена заради ролята й в кървавите войни, разкъсали бивша Югославия през 90-те години на миналия век.
"Джинджич посвети по-голямата част от времето си на мисията да трансформира Сърбия в уважавана страна", спомня си близкият му сътрудник Чедомир Йованович. Джинджич, който е философ по образование, влиза в политиката още от младежките си години. Той беше мозъкът на народния бунт, който през октомври 2000 г. доведе до свалянето от власт на покойния бивш лидер на Сърбия, всемогъщия Слободан Милошевич.
Неговото правителство се сблъска с две големи препятствия - сътрудничеството с Международния трибунал в Хага и проблема с Косово, по онова време сръбска провинция, населена предимно с албанци, стремяща се към независимост. От тогава Сърбия се освободи от задълженията си към Трибунала в Хага, последният обвинен от международното правосъдие беше предаден на съда през 2011 г. Но тя продължава да е изправена пред острия проблем с Косово, обявило едностранно независимостта си през 2008 г., която Белград отказва да признае.
Настоящият сръбски премиер Ивица Дачич, бивш говорител на Слободан Милошевич и ожесточен политически опонент на Зоран Джинджич, днес участва в преговори с косовския премиер Хашим Тачи под егидата на ЕС, целещи да нормализират двустранните отношения. Напредък в този диалог са основните условия, поставени от Брюксел на Сърбия, кандидатка за членство в ЕС от март 2012 г., за предоставяне на дата за започване на преговорите за членство.
"Десет години след убийството Сърбия е изправена пред същите предизвикателства, пред които беше изправено правителството на Джинджич", написа преди време Дачич в статия, публикувана от седмичника "НИН". "Сърбия все още не знае къде са границите й, върху каква територия реално упражнява своя суверенитет. Но съм убеден, че той (Зоран Джинджич) би поздравил това, което ние, неговите политически опоненти, правим днес" за разрешаването на проблема с Косово и за присъединяването на страната към ЕС, допълни той.
Илия Вуячич, професор във факултета по политология, отбелязва, че основната разлика между Зоран Джинджич и неговите наследници се крие във факта, че "той се стремеше да разрешава проблемите по собствена воля, а днешните управляващи са принудени да търсят решения от международната общност". "Джинджич постави много бързо, още с встъпването си в длъжност, проблема с Косово. Десет години след смъртта му този проблем все още няма решение", отбеляза Вуячич.
Според Зоран Живкович, бивша дясна ръка на Доран Джинджич, "убийството му решително спря Сърбия". "Ако го бяха оставили жив, убеден съм, че Сърбия щеше да се присъедини към ЕС по същото време като съседна Хърватия", която ще стане 28-я член на съюза през юли. Зоран Джинджич не беше много популярен по време на мандата си заради болезнените реформи, които трябваше да приложи, главно решението му да арестува и предаде Слободан Милошевич на Трибунала в Хага през 2001 г. Но убийството му остави дълбока следа в съзнанието на сърбите и стотици хиляди хора присъстваха на погребението му. Оттогава авторитетът му непрекъснато нараства.
"Той ни даде надежда за по-добро бъдеще, но тази надежда умря с него", заяви 47-годишната майка на две деца Дубравка Ковачевич. Утре хиляди симпатизанти на Зоран Джинджич се очаква да преминат през центъра на Белград, както всяка година след убийството му, за да му отдадат почит.













АФП








Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване