03/11/13 00:21
(http://e-vestnik.bg/)

Тези мръсни румънци. И българи

Ако няма кого да обвините за европейските проблеми, намерете някой румънец

Снимка: Уебшотс

“Тези мръсни румънци. И българи. Канят се да нахлуят в страните ни, да злоупотребяват със социалните ни системи, да откраднат работните ни места, вероятно колите и портфейлите ни също …”

Никой германски или британски политик няма да го каже толкова прямо, но това е същината.

Вътрешните министри на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия заедно подготвят план как да ограничат “социалния туризъм”, визиращ румънците и българите.

Вдигане на ограниченията на пазара на труда следващата година? И таз добра!

Един от всеки трима румънци в Лондон е осъден крадец или изнасилвач, пише “Дейли мейл”, като се позовава на данни на Скотланд Ярд. Около 30 000 румънски заподозрени са били арестувани през последните пет години в Лондон.

При 300 000 британски и небритански заподозрени, арестувани всяка година, арестите на румънци съставляват около… два процента от общия брой. И те са само заподозрени в престъпление, които първо трябва да се изправят поред съда - някои може да се окажат неправилно обвинени.

Истинският въпрос е какво общо има свободата за работа във Великобритания със залавянето на престъпници?

И защо британските консерватори обслужват интересите на антиимигрантската Британска партия на независимостта по тази тема?

Нима британските политици наистина допускат идеята, че румънците са по-предразположени към престъпления от другите народи?

Те вече си играят с идеята за ограничаване на достъпа на румънците до здравни услуги, социални помощи и работа. Каква е следващата стъпка, да сложат надписи на магазините “Забранено за румънци”?

Дебатът за “социалния туризъм” е особено разпален сред баварските консерватори. Бавария ще бъде “бойно поле” както на регионални, така и на федерални избори на 22 септември. Темата за имиграцията се продава лесно.

Членство в Шенген за Румъния и България? Да позволим на тези корумпирани гангстери да бъдат пазачите на границите на ЕС на изток? Nein!

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих, консерватор от Бавария, дори предложи забрана за пътуване на румънците, които са репатрирани след “злоупотреба” с германската социална система.

“Тези, които идват да работят, са добре дошли, но ние не трябва да приемаме хора, които идват тук само заради социалните помощи”, е любимата мантра на Фридрих тези дни.

Той не го казва, но има предвид ромските семейства, които имат право на около 200 евро на дете всеки месец и обикновено имат по няколко деца.

Тъй като стотици хиляди роми имат румънски паспорти, понятието “румънец” често се използва като евфемизъм за граничещото с расизъм понятие “циганин”.

Като румънка съм достатъчно натъжена от факта, че 24 години, след като комунизмът рухна и мечтата за свобода изглеждаше, че най-накрая се превръща в реалност, Румъния и България остават най-бедните членки на ЕС, със сериозни социални проблеми, с политически елит все още мотивиран от дребнави интереси. Да, корупцията е голям проблем. Хората нямат доверие в полицаите и съдиите.

Но това също така са страни, в които хората започват да защитават това, в което вярват. Българските улични протести току-що свалиха правителството, Румъния направи същото миналата година.

Те протестират срещу корумпираните политици, срещу големите корпорации, разрушаващи природата в търсене на злато или газ, те искат алеи за велосипедисти, паркове, където да си играят децата им. Нормален живот.

Така че, не се безпокойте, Великобритания и Германия, няма да има масова инвазия. По-скоро кадифена революция.

Още по темата: Германия блокира влизането на Румъния и на България в Шенген

Германия изпълни обещанието си и блокира влизането на Румъния и на България в Шенгенската зона, пише руският електронен в. ...

Публикувана на 03/11/13 00:21 http://e-vestnik.bg/17084/tezi-mrasni-rumantsi-i-balgari/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване