03/11/13 08:21
(http://www.hsnovini.com/)

Хасково отбеляза 70 години от спасението на българските евреи, съвременници на събитията разказаха своята история

Председателят на “Шалом”- Хасково, Йосиф Давидов постави началото на честването

На 10 ти март у нас се отбелязва спасението на българските евреи от т. нар. лагери на смъртта в нацистка Германия. Тази година се навършиха 70 години от събитията подложили на изпитания и населението на България. В Хасково също бе отбелязано това събитие. Организатор бе регионалната организация на евреите „Шалом”. Историческите събития бяха представени от докторът по история Виолета Костова.

Някои от присъстващите съвременници на събитията споделиха спомените си от 40- те години на 20- ти век и изпитанията пред които са били изправени самите те.

Историците и свидетелите на събитията са на мнение, че в тези времена хасковската еврейска общност е била изключително дейна. Местното население също е било толерантно към евреите в града, което спомага за слабото влияние на Закона за защита на нацията в региона.

По случай годишнината честванията в страната ще продължат до края на годината с различни мероприятия, заявиха от местната организация на „Шалом”.

Репортаж гледайте в новините на ТВ Рекординг.

Хасково Новини

д-р Виолета Костова представи историческите данни за събитията от Втората Световна война

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аврам Ниего сподели своите спомени

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване