03/12/13 15:35
(http://www.klassa.bg/)

ЕП одобри „вторият пакет“ за икономическо управление


Европейският парламент (ЕП) прие днес новият законодателен пакет за икономическо управление (известен още като „вторият пакет“). За него се смята, че ще допринесе в по-висока степен за постигането на растеж и ще гарантира повече демократичен контрол над новите правомощия на Европейската комисия по отношение на бюджетите на страни от еврозоната. Законодателството въвежда и ясни правила за страните, които търсят финансова помощ от ЕС.

Измененията в предложението на ЕК, направени от парламента , гарантират, че новите закони ще допринесат в по-висока степен за постигането на растеж. Например бюджетните оценки, които Комисията извършва страна по страна, ще трябва да бъдат по-изчерпателни, за да се гарантира, че бюджетните съкращения няма да бъдат за сметка на инвестиции с потенциал за растеж.

Когато от държавите се очаква да направят значителни съкращения, усилията им не трябва да подкопават инвестициите в образование и здравеопазване, особено в страните с тежки финансови затруднения, заявиха членовете на ЕП. Освен това, графици за намаляване на дефицита на дадена държава трябва да се прилагат по-гъвкаво при извънредни обстоятелства или в при тежки икономически спадове.

Увеличените правомощия на ЕК ще се наблюдават по-отблизо от държавите членки и от Европейския парламент, за да се гарантира повече отговорност и легитимност. Например правомощията на Комисията за налагане на допълнителни изисквания за отчетност ще трябва да се подновяват на всеки три години и парламентът или Съветът ще могат да ги отменят.

Работата на т. нар. Тройка (ЕК, ЕЦБ и МВФ) по отношение на икономическите реформи в страните в затруднение ще бъде предмет на повече надзор, като по този начин ще се повиши прозрачността и демократичната отчетност.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване