03/12/13 16:55
(http://www.klassa.bg/)

Служебният премиер Марин Райков: Ще вдигнем доходите!

Марин Райков е служебният премиер, който трябва да подготви изборите. Посланикът ни в Париж бе посочен от президента Росен Плевнелиев в Гербовата зала на Президентството като фигурата, която трябва да осигури спокойствие във време на криза, да подготви изборите и да се вслуша в гласа на хората. Плевнелиев подчерта, че този кабинет е безпартиен, а хората в него няма да участват във вота на 12 май.
„Социална криза, базирана на ниски доходи и висока безработица, прерасна в политическа криза с оставка на правителството, и в парламентарна криза с невъзможността 41-вото Народно събрание да излъчи правителство“, съобщи държавният глава. Той каза, че назначава служебното правителство на 13 март, разпуска парламента на 15 март и обявява предсрочните избори за 12 май.
„Свидетели сме на демонстрация на национално достойнство, на гняв, защото много институции не успяха да защитят гражданите от монополите“, каза новият премиер Марин Райков. Той отбеляза, че това правителство няма да работи по свой бюджет и няма да разработва дългосрочна програма за управление. То по-скоро ще зададе посоката на развитие по различни проблеми. Райков обеща вотът да не бъде манипулиран и фалшифициран. „Гласът на нацията ще бъде чут“, каза премиерът. В състава на служебния кабинет, публикуван на сайта на президенството, влизат : Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи, Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие, Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз, Драгомир Йорданов, министър на правосъдието, Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните, Калин Христов, министър на финансите, Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката, Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването, Петя Първанова, министър на вътрешните работи, Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта, Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство, Тодор Тагарев, министър на отбраната.
Владимир Пенев, министър на културата, Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.

Визитка

Марин Райков, министър-председател и министър на външните работи в служебното правителство, е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. Завършва “Международни отношения” в УНСС. От 1987 г. започва работа в Министерството на външните работи, като аташе в Дирекция “Балкански държави”. От 1992 до 1995 г. е Трети, Втори и Първи секретар в посолството на България в Белград. До 1997 г. е експерт в Отдел “Политически въпроси” в Дирекция “Права на човека и международни хуманитарни организации” в МВнР. От 1997 г. до 2001 г. е заместник-постоянен представител в Постоянното представителство на България към Съвета на Европа в Страсбург, заместник-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО. В периода 2001-2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, Постоянен представител в ЮНЕСКО и личен представител на Президента на Републиката в Международната организация на франкофонията.От 2005 г. до 2009 г. заема длъжности в дирекциите “Координация и планиране” и “Политически въпроси” в МВнР. През 2009 г. и 2010 г. е заместник-министър на външните работи. От август 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция и Монако. Владее френски, английски и руски език. Женен, с две деца.

 



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване