03/14/13 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Прекратява се процедурата по приватизация на БФБ


Държавата прекратява процедурата по приватизация на Българска фондова борса (БФБ)-София и Централен депозитар. Това става ясно от публикувано от БФБ съобщение на 14 март. В съобщението се посочва, че в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол на 25 февруари тази година е постъпило писмо от Министертвото на финансите - което е принципал на двете дружества с 50.0542% от капитала на БФБ-София АД и с 43.07% от капитала на Централен Депозитар АД - в което именно се декларира, че „държавата оттегля извършването на приватизационната процедура“.

След декларираната воля на държавата да не продължават действията по извършване продажбата на двете дружества, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е прекратила сключения договор с чешката компания „Патриа Корпорейт Файненс“, наета след конкурс да извърши оценка и анализ, както и маркетинг на двете дружества пред потенциалните инвеститори.

Процедурата по приватизация на БФБ стартира през септември 2012 година и за нея бяха направени разходи по извършване на оценка на дружествата и привличане на инвестиционен посредник, който да извърши предлагането.

Сделката се очакваше да доведе до привличане на стратегически инвеститор, който да помогне за модернизирането на фондовия пазара и до нарастването на ролята му в региона. Между основните критерии за инвеститорите беше да имат 2 млрд. лв. средномесечен оборот за периода януари 2010 г.–декември 2011 г.

За евентулни стратегически инвеститори бяха спрягани London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX. Правителството миналата година обяви, че ще държи на качеството на купувача.
Печалбата на БФБ-София за 2012 г. е 608 хил. лв.

Ще припомним, че идеята за продажба на държавните дялове в БФБ и Централен депозитар датира от три години, когато в антикризисната програма на управлявалата тогава партия ГЕРБ приватизацията бе заложена като един от начините за привличане на свеж паричен ресурс. В процеса на изпълнение на това намерение държавата вдигна капитала си в двете дружества. След това БФБ АД беше листната за търговия като публично дружество, като първата котировка беше през януари 2011 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване