03/15/13 09:41
(http://www.klassa.bg/)

България - 57 в света по Индекс на човешкото развитие

България се нарежда на 57-о място от общо 186 страни по Индекс на човешкото развитие, сочат най-новите данни на ООН.

Преди нашата страна е поставена Румъния, която е класирана на 56-а позиция. На първите три места тази година са Норвегия, Австралия и САЩ. В първата десетка влизат още: Холандия, Германия, Нова Зеландия, Ирландия, Швеция, Швейцария и Япония.

Индексът на човешкото развитие (ИЧР) на ООН оценява нивото на бедността, грамотността, образованието, очакваната продължителност на живота и др. Той е стандартизирано средство за оценяване на благосъстоянието и най-вече на детското благополучие. Индексът е разработен през 1990 г. от пакистанския икономист Махбуб ул Хак и се използва от 1993 г. в годишния доклад на Програмата на ООН за развитие.

ИЧР оценява средните постижения на дадена страна в следните три основни аспекта от човешкото развитие:

1. Продължителност на живота и здравословен начин на живот, който се преценява според вероятната продължителност на живота към момента на раждането; 2. Знание или равнище на образованието, което се преценява според степента на грамотност на възрастните; 3. Жизнен стандарт.

Според данните на Организацията хората в България живеят по средно 73,6 години, като отделят средно 10,6 от тях за образование. На всеки 100 души в страната се падат по 164,9 абонати на фиксирани и мобилни услуги, а на всеки отделен българин - по средно 6,6 тона емисии въглероден диоксид.

Докладът обръща внимание и на индекса, отразяващ половата неравнопоставеност. Индексът на развитието по отношение на двата пола (ИРП), който се въвежда за първи път в "Доклада за развитието на човека" от 1995 г., измерва достиженията на нациите в същите измерения като ИЧР, но обръща внимание на неравнопоставеността в постиженията на мъжете и жените. България през т.г. получава оценка 0,219.

"Докладът за развитието на човека", публикуван ежегодно от началото на 90-те, предлага Индекса на човешкото развитие като алтернатива на конвенционалните мерки за национален прогрес като равнището на доходите и темпа на икономически растеж.

В периода от 1980 до 2012 българският ИЧР се покачваше с 0,5% годишно от 0,673 до 0,782 днес. Индексът в Европа и Централна Азия като регион се увеличи от 0,651 през 1980 до 0,771 в днешно време, което означава, че България се намира над средното равнище по този показател.














БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване