03/15/13 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Децата - жертви на войната в Сирия

Хамза току-що навърши 6 години - възрастта, в която да тръгне на училище и да играе с приятелите си. Но войната в Сирия реши друго за него. От няколко месеца Хамза е грабнал оръжие и се сражава всеки ден редом с баща си, един от командирите на Свободната сирийска армия в Хама.

“Башар Асад разруши нашето минало и нашето бъдеще със своите снаряди. Всички трябва да се бием, ако искаме да го свалим от власт”, обяснява бащата на Хамза.

Никакво вълнение не се изписва по лицето на детето. Хамза има студения и несъпричастен поглед на онези, които са пораснали прекалено бързо, на онези, които са видели прекалено много ужаси, за да могат да ги приемат.

Според доклад на неправителствената организация “Спаси децата” (Save the children) сирийските деца и жени са най-големите жертви на конфликта, който разкъсва страната, тъй като психологическият травматизъм се прибавя към физическото насилие. След почти две години конфликт малко сгради в Сирия са оцелели. Всяко пето училище е разрушено, а останалите са убежища за бежанци или военни бази. Децата се сблъскват с постоянен глад. Армията взима на прицел хлебарниците в зоните, контролирани от опозицията и принуждава жителите да бягат, насочвайки се към доставките на хуманитарна помощ.

Правителствените войници, както и бунтовниците, са обвинявани, че взимат на прицел цивилните и извършват военни престъпления. Страхът е завладял съзнанието на всички. Според някои бежанци насилието на армията на режима е насочено предимно срещу жените и децата.

Ахмед е на 14 години и е прекарал няколко седмици в затвор в Хомс. Няколко пъти на ден военните го измъчвали, за да им съобщи информация за братята си, членове на ССА.

“Гориха ръцете ми с цигари и ми натискаха главата във ведро с ледена вода, докато започна да се задушавам. Подиграваха ми се и казваха, че ще ме направят мъж”, разказва Ахмед.

След това той напуснал Сирия със семейството си и сега е в Ливан. Но е запазил спомените за всички ужаси, които е видял, образи и картини, които му пречат да спи, да живее нормално. Според изследване на университета Бахчешехир в Истанбул, в Турция, направено сред сирийски бежанци, всяко трето дете е било бито или е било мишена на стрелба. Две трети от анкетираните деца признават, че заради конфликта са разделени от членове на семейството им. Всяко трето дете се е сблъскало със смъртта на един или на няколко близки.

Друга опасност за тези деца е изнасилването.

“В повечето конфликти над половината от жертвите на изнасилванията са деца. Сигурен съм, че такъв е случаят и в такава привързана към традициите страна като Сирия”, казва Джъстин Форсайт, директор на “Спаси децата”.

Най-зловещи истории се разпространяват сред населението. Страхът от сексуалното насилие заставя много жени и момичета да напуснат Сирия.

Представители на Международния комитет за спасяване разговаряха със стотици жени в сирийски бежански лагери. “Много от тях ни разказаха, че са били нападани на обществено място или у дома, главно от въоръжени мъже. Тези изнасилвания, понякога колективни, са ставали често пред очите на членове на техните семейства”, посочва комитетът.

За да се предпазят момичетата, които понякога са много млади, семействата организират уредени бракове. Нура, която живее в района на Хомс, има дъщеря на 17 години: “Всеки пък, когато чуех шум, се страхувах, че това са войници, дошли да отведат и изнасилят момичето ми. Затова я омъжихме за неин братовчед. Трябваше да има мъж, който да се грижи за нея и да отблъсква нападателите”.

Въпреки тази катастрофална ситуация има опасност, поради липса на финансова подкрепа от международната общност, УНИЦЕФ да прекрати операциите си, целящи спасяването на човешки животи в Сирия.

“В края на март няма да бъдем в състояние да отговаряме на основните нужди на децата, ...

Публикувана на 03/15/13 22:25 http://e-vestnik.bg/17135/detsata-zhertvi-na-voynata-v-siriya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване