03/15/13 05:49
(http://www.klassa.bg/)

ЕС на върха: дискусия без конкретни решения

Европейските лидери се срещнаха в четвъртък, за да се опитат да оценят степента на гъвкавост, необходима при оздравяването на публичните финанси за стимулиране на растежа и заетостта. Протести напомнят кой плаща цената.

Това се отнася особено за младите хора и става на фона на социалните протести срещу строги икономии.

За първи път 27-те държавни и правителствени ръководители не бяха под натиска на финансовата криза, което позволи дискусия с повече политически измерения, но без никакви конкретни решения.
Предизвикателството е да се "определи какво е" баланс между бюджетна консолидация и растеж, обясни преди срещата европейски дипломат, поставяйки от едната страна "лагера на строги икономии", воден от Германия и консервативната канцлерка Ангела Меркел и от друга – лагера на гъвкавостта начело с Франция и социалистическия президент Франсоа Оланд.
В края председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой приветства "ведрите и интензивни" дискусии.
Има голямо сближаване на позициите, увери Оланд, обяснявайки, че целта е била "бюджетната дисциплина да стане съвместима с перспективите за растеж". Франция иска срок, за да доведе дефицита си до 3% от БВП и по-общо - да отпусне бюджетна примка.
Тя е не по-малко "добър ученик" в европейския бюджет, каза Оланд.
Вярна на своята позиция, канцлерката Ангела Меркел заяви, че "финансовото оздравяване, структурните реформи и икономическия растеж не са взаимно изключващи се, но вървят ръка за ръка".
"Единственият начин за излизане от кризата е да продължаваме да се борим с причините", но "резултатите отнемат време, за да се постигне икономическа активност и заетост", призна Ван Ромпой, докато Европа е измъчвана от голяма рецесия и масова безработица.
Тази среща беше проведена на фона на социалното и политическото напрежение, особено в страните, които са най-силно засегнати от кризата и в които Европа е на подсъдимата скамейка.
Протести имаше на улиците в четвъртък. Митинг по призив на синдикатите срещу строгите икономии се състоя в Брюксел. Събраха се около 15 хиляди души, според организаторите, включително делегации от компаниите Катерпилар /Caterpillar/ и Арселор Митал /ArcelorMittal/, която наскоро обяви съкращения на хиляди работни места в Белгия. В същото време хиляди студенти демонстрираха в Мадрид срещу съкращения в сферата на образованието.
Протестът се отрази и в урните, както наскоро го илюстрираха последните италиански избори. На срещата на върха беше и последният ръководител на италианското правителство, Марио Монти, който бе отхвърлен на парламентарните избори в страната си.

В писмо до колегите си, оповестено в четвъртък вечерта, Монти заяви, че е изпълнил точно именно политиката за бюджетна консолидация, която е била поискана, но резултатите са твърде далечни, за да бъдат видени от италианските граждани.

Той настоява за повече "гъвкавост" и подчерта необходимостта за справяне с безработицата. Това ще бъде "най-доброто послание за противодействие на вълната на популизма и недоволството към Европейския съюз".
"Ние сме напълно наясно с дебата, който започва и дори с отчаянието на някои", призна Ван Ромпой, като посочва, че "безработицата, особено сред младите хора, е била в центъра на дискусиите" в четвъртък.
В заключенията си срещата на върха призова страните от ЕС за бързо прилагане на споразумението, постигнато през февруари на европейско равнище, за да се гарантира, че на всеки безработен млад човек ще бъде предложена работа или обучение.
Той подчертава необходимостта да се преодолеят натрупаните закъснения в прилагането на европейския вътрешен пазар, както и график за тематични срещи на високо равнище по някои критични въпроси за европейската икономика: енергетика, иновациите, новите технологии и промишлеността.
Външната политика беляза срещата чрез Оланд, който поиска "европейците да вдигнат ембаргото" на доставки на оръжие за сирийската опозиция. Ако не успее да убеди европейските си партньори, Франция е готова да "поеме отговорност" да доставя оръжие на сирийската опозиция, каза той.
След вечерята, само лидерите на 17-те страни-членки на еврозоната се срещнаха, за да обсъдят икономическата ситуация във финансовия съюз.

В петък, след сутринта, посветена на Сирия, държавните и правителствени ръководители ще отстъпят местата си на финансовите министри, които ще опитат да финализират план за подпомагане на Кипър. "Ние се надяваме да преговаряме и да се намери решение" в петък, заяви новият президент на страната Никос Анастасиадис.


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване