03/15/13 08:36
(http://www.klassa.bg/)

Кевин Ор ще спасява от фалит Детройт

Губернаторът на щата Мичиган Рик Снайдър назначи Кевин Ор за специален финансов управител на изправения пред фалит град Детройт, в чийто бюджет е зейнала дупка от 300 млн. долара, а отделно има натрупани дългове от 14 млрд. долара, предаде Би Би Си. Ор е човекът, който реструктурира корпорацията Крайслер след банкрута й.

Кевин Ор има правото да пренебрегва решенията на градските власти, да променя трудови договори, да приватизира предприятия и да разпродава активи. На пресконференция новият господар на града каза: "Можем да възкръснем от пепелта. Градът е прекрасен, чувствам се задължен да си свърша работата". Детройт изпадна в тежка криза поради срива на автомобилната промишленост. Ор има срок от 12 до 16 месеца да изправи финансите на града на крака, но се надява да се справи с работата по-бързо.
Населението на Детройт се сви с над 50% до 700 000 души -- през 50-те години на миналия век по време на бума на автомобилостроенето в града живееха 2 млн. души и Детройт беше пети по големина в САЩ (сега е на 18-то място – бел. ред.). Безработицата там е 18,2%, над два пъти по-висока от средната за САЩ, която е 7,7%. На 11 март бившият кмет на Детройт Квейм Килпатрик беше признат за виновен по 24 обвинения, вкл. за рекет, изнудване и фалшиви данъчни декларации и е много вероятно да прекара зад решетките до 20 г.
Решението на губернатора Снайдър да назначи Ор за финансов ревизор на Детройт беше посрещнато положително от анализаторите.



















Би Би Си


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване