03/15/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Независимостта на ЕЦБ е само подчинение на банковата система

Мишел Санти е автор на “Великолепията и мизериите на либерализма” (”Splendeurs et miseres du liberalisme”) - труд, в който той си задава въпроса за причините за кризата, разтърсваща Европа. В тази хроника той посочва, че независимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ) в крайна сметка е довела до изземането от държавите на пълния контрол върху техните държавни финанси, принуждавайки ги да се финансират от банките. Според него “пресвещената” стабилност на цените е гарантирана за сметка на макроикономическата стабилност.

Кога най-сетне ще разберем, че сегашните европейски трусове по никакъв начин не се дължат на задлъжняването на държавите? Защо да се налага праволинейността, каквото е доминиращо схващане, след като смазващото мнозинство сред икономистите, както и сред политическите ръководители (които не разбират кой знае какво от тези неща) упорито възприемат тази криза като криза на “суверенния дълг” в Европа? Малко връщане назад в историята би изяснило нещата. Към френската история, например, защото именно един френски закон от началото на 70-те години утвърждава тази финансова праволинейност - и издълбава в мрамора пресвещенната независимост на централните банки, която е отговорна за сегашните опустошения в Европейския съюз!

Финансите сложиха ръка върху паричната политика

На 3 януари 1973 година бе приет новият устав на френската централна банка - Banque de France, който трябваше да направи революция във функциите на централния банкер, превръщайки го в нещо като тефлониран персонаж - напълно непроницаем, който не трябва изобщо да се отчита пред изпълнителната власт на страната си, нито пък пред гражданите й. В действителност можем да определим 1973 година и този френски закон като началото на безотговорността на централните банки и особено според текста на член 25-и. Той постановява, “че държавната хазна не може да реагира от собствено име на лихвите на Banque de France”. Решаващ обрат в управлението на държавните финанси на западните страни, които щяха да тръгнат по стъпките на Франция. Оттогава на практика държавите започнаха окончателно да бъдат зависими от банковата система, тъй като техните ковчежници нямаха правото да теглят заеми от централните си банки.

Исторически етап по пътя на международната финансова либерализация, преодолян и започнат от Франция, която оттогава си забрани да прибягва до машината за печатане на пари от централната й банка, ако това се окаже необходимо. Съществен проблем в сегашната брутална европейска обстановка! Приемането на този закон изобщо не е случайно по време, когато Франция бе управлявана от бившия банкер Жордж Помпиду. В обстановка, при която след решението на американския президент Ричард Никсън през 1971 година да се спрат всички покупки и продажби на злато щатският долар вече нямаше златно покритие. Освен това обаче възникна и напрежение в международните финанси и американците се надяваха да излязат победители от играта, за което красноречиво говори прословутата реплика на тогавашния финансов министър Джон Конъли: “Доларът е наша валута, но това е ваш проблем!”

Накратко, сгромолясването на системата, въведена в Бретън Уудс през 1944 година (под натиска на Джон Мейнард Кейнс) поставя началото на нов период, през който рисковете трябваше да бъдат поемани от инвеститорите, които и без това вече бяха изправени пред произвола на колебанията на валутните курсове. Загърбването на конвертируемостта доведе между другото до фундаментални последици за финансовите играчи, които очевидно нямаше да пропуснат да се възползват от всички възможности, предоставени от спекулациите по зараждащата се нестабилност на валутния пазар.

Така че дерегулирането и либерализирането на финансовия сектор са решаващото предварително условие, което би позволило на играчите да се възползват от колебанията на този нов пазар. Именно в тази обстановка се наложи схващането за независимостта на централните банки, чиято цел бе да направи стерилна паричната политика.

Централният банкер се затваря в кула от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване