03/15/13 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Скромният папа Франциск, скандалите и новото начало

Папа Франциск трябва да обърне страницата със скандалите в Римокатолическата църква

Алвис Армелини
ДПА

Кардинал Хорхе Берголио, сега папа Франциск, през 2009 г. отива на работа с метрото. Снимка: архив

От новия папа Франциск, аржентинеца Хорхе Марио Берголио, се очаква да прочисти в администрацията и финансите на католическата църква и да възстанови ролята й на морален водач, обръщайки нова страница след неотдавнашните скандали.

Предшественикът му Бенедикт Шестнайсети е смятан за голям духовен лидер. Но мнозина коментатори го описаха като слаб мениджър на всекидневните дела, който остави Римската курия - управляващия орган на Църквата, в пълен безпорядък. Освен това му липсваше обаянието на Йоан Павел Втори.

Експертите са единодушни, че църквата сега се нуждае не само от изтънчен интелектуалец, но и вдъхновяващ пастир и човек с доказани качества на ръководител.

“Сложете всичко това на едно място и ще получите Исус Христос с диплома Ем Би Ей. Това са високи изисквания за квалификация”, каза за радио Ватикана тази седмица отец Томас Рийс.

Експертът по управление на Ватикана от университета в Перуджа Франческо Клементи, е убеден, че новият папа има нужните качества.

“Той има много силен пастирски профил, той е обикновен мъж, който живее простичко, но в същото време има голям опит в управлението, тъй като е бил на почти всички възможни постове в Курията”, каза Клементи за ДПА.

В същото време обаче заради относително непредналата си възраст - 76 г. - той може да се превърне в “преходен папа” вместо в “папата на новото хилядолетие”, каза Клементи.

Франциск е бил член на няколко конгрегации - ватиканския еквивалент на министерства - но никога не ги е ръководил. Специализираният уебсайт “Ватиканинсайдър” отбелязва, че той е ходил до Рим само “когато е било абсолютно необходимо”. В резултат на това той не е свързван с Ватилийкс - изтичането на поверителни папски документи миналата година, които хвърлиха светлина върху твърденията за противоборство между водещи членове на Кутията, както и върху случаи на корупция и финансови злоупотреби.

В първата си поява пред вярващите Франциск изглеждаше спокоен и непринуден. Пошегува се, че “идва от края на света”, имайки предвид своята родина и факта, че е първият папа от Латинска Америка.

Неговият избор на името Франциск сочи предпочитание към обикновен живот. Като архиепископ Берголио избягваше колите с лични шофьори и предпочиташе да се придвижва с обществения транспорт. Освен това сам си е готвел, твърди специлизираният уебсайт National Catholic Reporter.

Eдин от приоритетите му като папа вероятно ще е реформиране на Института за религиозни дела (ИОР), банката на Ватикана, която има съмнителна репутация и е разследвана в Италия за пране на пари.

Прогресивният католически седмичник “Фамилия кристиана” призова новия папа да закрие ИОР. Неотдавна кардинал Джон Олорунфеми Онайекен от Нигерия, един от електорите в конклава, заяви пред италианската телевизия Ла7, че банката не е необходима.

“ИОР не е жизненоважна за служението на Светия отец като наследник на Свети Петър. Не съм сигурен дали Петър е имал банка”, каза той.

Освен това има натиск от кардиналите в САЩ и други страни, които настояват за децентрализиране на структурата на църквата, за да се даде повече глас на епископите от региони, където католицизмът е в възход, като Латинска Америка и Африка.

Друг ключов проблем са свещениците педофили, които опетниха репутацията на Църквата по целия свят.

“Нашата надежда е, че новият папа ще прояви смелост и кураж в подхода към кризата с продължаващите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване