03/16/13 05:02
(http://www.klassa.bg/)

Джон Кери изрази условната подкрепа на САЩ за Договора на ООН за търговията с оръжия

Американският държавен секретар Джон Кери изрази своята подкрепа за сключването на международен договор за регулирането на глобалната търговия с оръжия. Той обаче заяви отново твърдата позиция на Вашингтон, потвърждавайки, че няма да приеме ограничения на притежанието на оръжия в САЩ, предаде агенция Ройтерс.
На общото събрание на ООН през декември бе гласувано финалният кръг на преговори да се състои от 18 до 28 март по споразумението, което може да стане първият международен пакт, регулиращ международния поток на оръжия. През юли 2012 година конференция по съставяне на проектодоговора се провали, след като САЩ и други държави заявиха, че се нуждаят от още време.
Активисти, които настояват за контрол на потока на оръжията, твърдят, че по света всяка минута загива по един човек в следствие на въоръжено насилие и конвенцията е необходима, за да се спре нерегулираният и незаконен поток на оръжия в конфликтни зони, който подхранва войни и зверства.
„САЩ са твърди в своята решимост да се състави силен и ефективен Договор за търговията с оръжия, който да помогне да се отстранят нежеланите ефекти от международната търговия с оръжия върху глобалния мир и стабилност”, заяви Кери в свое изявление.
„Ефективен договор, който признава правото на всяка нация да състави и приложи свои собствени механизми на контрол на своя износ и внос, може да генерира участието на широко мнозинство от държави, да им помогне да потуши незаконния поток на оръжия през международните граници и да има важни хуманитарни ползи”, посочи държавният секретар на САЩ.
Той обаче повтори позицията на Вашингтон, че САЩ – най-големият в света производител на оръжия – няма да приемат договор, който налага ограничения на правата на американските граждани да притежават оръжие, чувствителен политически въпрос в САЩ.


























Ройтерс

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване