03/16/13 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Кристо с нова инсталация в Германия

В германския град Оберхаузен американският художник, роден в България, Христо Явашев - Кристо открива най-новата си инсталация, предаде "Дойче Веле"Събитието се коментира вече цяла седмица от медии от целия свят. Това е първата инсталация на художника след кончината през 2009 г. на съпругата му Жан-Клод, с която той работеше неотлъчно.Инсталацията е наречена Big Air Package, което в превод от английски означава Голямата въздушна опаковка.

Творбата, напомняща на огромен балон или дирижабъл, се помещава в бивш гигантски резервоар за природен газ в Оберхаузен с височина 117 метра, превърнат от 1988 г. в изложбен център и известен като "Газометъра".

Инсталацията на Кристо е с височина 90 метра, диаметър 50 метра и има обем 177 000 куб. м.

Това е най-голямата подобна раздута опаковка, която не се крепи от скеле. За направата й са използвани хиляди квадратни метра бял и прозрачен полиестер.

Структурата ще запазва формата си благодарение на вентилатори. Целта е посетителите на експоцентъра да влизат в огромната опаковка през специални отвори и вътре да се чувстват сякаш се къпят буквално в светлина.

Инсталацията ще може да се посети до 30 декември тази година. През 1999 г. Кристо и Жан-Клод отново представиха своя инсталация в Газометъра. Тогава ставаше дума за стена от 13 000 разноцветни петролни варела.

Следващият проект на 77-годишния Кристо е с амбиция да стане най-голямата скулптура / инсталация в света, която ще е направена от 400 000 разноцветни петролни варела. 150-метровата пирамида, наречена Мастаба - по името на древните гробници, ще има плосък връх и ще бъде малко по-висока от Голямата пирамида в Гиза в Египет.

Работата на Кристо ще струва 325 млн. долара и трябва да бъде издигната за около 30 месеца в пустинята край Абу Даби.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване