03/17/13 15:04
(http://www.hsnovini.com/)

200 кучета участваха в киноложки изложби в Хасково и Димитровград

Снимки: Янко Найденов

Хасково и Димитровград бяха домакин този уикенд на международна киноложка изложба. Организатори на събитието е Българската републиканска федерация по кинология и местното киноложко дружество “Тракия”.

102 кучета от различни породи се представиха на изложбата в Хасково. На парк “Кенана” тя бе официално открита в събота от председателя на БРФК Камен Литов и заместник- кметовете на общината Минко Ангелов и Златимир Желев, които пожелаха успех на участниците и ползотворна работа на съдиите. “С годините кинологията в района все повече се развива. Това заслужава адмирации и подкрепата на БРФК”, сподели Литов.

Представител на малките породи

Оценка на елитните кучета дадоха Небойша Савичич, Деан Зивадинович, Николина Давидовска и Георги Христов. В международната изложба бяха представени расови екземпляри от породите борзой, ши – цу, мопс, папилон, малтезер, френски булдог,  бернско пастирско куче, кавказка овчарка, пристигнали от няколко съседни държави.

Сред най-големите кучета  бе староанглийската овчарка Софи, която пристигна на изложбата със своята стопанка Силва Данкова от София. Преди 3 години тя сбъднала мечтата си да има домашен любимец от тази порода. След дълго търсене купила Софи от унгарски развъдник. От тогава до днес, заедно с нея печелят престижни награди от международни киноложки изложби у нас и чужбина. Староанглийската овчарка  Софи е интернационален шампион с награди от 14 държави.

“По природа тя е овчарско куче, но и много добър и грижовен домашен любимец, който успешно се справя с всякакви задачи в къщи. Любимец е не само на големите, но и на децата. В някои държави тази порода я използват за медицинска сестра. Провежда се много успешна терапия за деца със староанглийски овчарки”, разказа собственичката й Силва Данкова.

На киноложката изложба успешно се представи и кавказката овчарка Бети. Тя е на 20 месеца и е собственост на Красимир Трайков от Хасково. Това е поредното им участие в надпревари за четириноги, сподели Трайков.

Международна киноложка изложба се провежда днес в Димитровград. Представители на 10 породни групи кучета си дават среща на стадион “Раковски”. Там се проведе и специализирана екстериорна киноложка изложба за германско овчарско куче. Участие взеха над 60 четириноги от Турция, Румъния, България и Гърция. И двете изложби са с ранг CACIB.

“Германската овчарка е световна порода. На много места се забелязват идеи в развитието й, като се променят определени части от анатомията на животното. С течение на годините основните стражеви качества на кучето отпадат. В много държави с закон се забранява четириногите от тази порода да се ползват за пазачи. Природата губи от тези промени, но пък за сметка на това хората могат да радват на красотата на тези кучета”, сподели Камен Литов.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”, в понеделник.

Хасково Новини

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване