03/17/13 08:39
(http://www.klassa.bg/)

Германец спечели "София филм фест"

Ян Оле Герстер спечели голямата награда в Международния конкурс за първи и втори игрални филми на 17-ия Международен "София филм фест" (siff.bg).

Дебютният "Oh, Boy" на 34-годишния германец, е за берлинчанин с траен лош късмет. Той проваля поредната среща с красиво момиче, отнемат му шофьорската книжка, няма пари дори за едно кафе...

Специалистите оценяват чернобялия филм като интелигентно намигване към Уди Алън и френската нова вълна. Герстер е сред учениците на българския режисьор и педагог Красимир Крумов, който всяка година преподава в Германия.

Отличието е постпродукционни услуги от унгарското студио "Фокусфокс" на стойност 10 000 евро.

Наградите бяха връчени снощи в Зала 1 на НДК.

Специалната награда на журито заслужи "Последният Елвис" (Аржентина) на Армандо Бо,
отличен и с наградата на младежкото жури на фестивала..
Този филм е за имитатор на Елвис Пресли от Буенос Айрес, който се е идентифицирал не само с духа, но и с туловището на звездата през последните му години.

Като най-добър документален филм е отличен "Машина за заличаване на всичко" (Грузия-Германия). Режисьорката Тинатин Гурчиани прави кастинг за участие във филм на младежи в различни градове и селца. Хората, които се явяват, идват с различни надежди – някои искат да участват във филма, други – просто да споделят сантименталните си истории, а трети – да намерят смелост да осъществят най-големите си мечти...

"Зад хълма" (Турция-Гърция) на Емин Алпер спечели наградата за най-добър балкански филм.

"Отчуждение"
, продукция на БНТ на режисьора Милко Лазаров, получи наградата за най-добър български игрален филм.

"Парафиненият принц" на Павел Веснаков получи наградата за български късометражен филм.

Публиката избра за свой фаворит "Кръгове" (Сърбия-Германия-Франция-Хърватия-Словения) на Сърдан Голубович - нетрадиционна морална притча за престъпление срещу един сърбин, извършено от негови сънародници. Призраците от войната в Босна населяват филмите от Балканския полуостров вече 20 години, а "Кръгове" разтърси зрителите.

Специалната награда на Асоциацията на филмовите продуценти в България бе връчена на Манфред Шмид - изпълнителен директор на немския фонд МДМ, подпомогнал през годините създаването на 12 български филма.
















siff.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване