03/17/13 20:29
(http://www.klassa.bg/)

Световният еврейски конгрес иска антинегационистки закон в Гърция

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер поиска от Гърция да приложи антинегационистки закон срещу дейността на неонацистката партия Златна зора.

Това стана на възпоменателна церемония в Солун за 70-годишнината от тръгването на първите влакови композиции с евреи за концентрационния лагер Аушвиц.
Гърция трябва да удвои усилията, за да гарантира, че еврейското присъствие в страната, няма да бъде поставено още един път в опасност. Златна зора не е политическа партия като другите, каза Лаудер в присъствието на гръцкия премиер Андонис Самарас. Надаваме се да бъде приложен закон, който действително наказва онези, които отричат холокоста. Убедени сме, че въпреки икономическата криза, която преживява страната, Гърция, родила демокрацията преди 2500 г., ще бъде достатъчно силна, за да възпре силите, които искат да я разрушат, подчерта Лаудер.
Миналата година водачът на Златна зора Никос Михалолякос публично отрече изтребването на евреите от нацистите и съществуването на концентрационните лагери, газовите камери и крематориумите и гръцкото правосъдие не предприе нищо срещу него.
Златна зора разполага с 18 депутати в парламента.
Солун, където еврейското присъствие е документирано от 2000 г., бе почти "изчистен" от еврейското си население от нацисткия режим за по-малко от пет месеца през 1943 г. От изпратените в Освиенцим 48 000 души, оцеляха по-малко от 2000.






















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване