03/17/13 18:06
(http://www.hsnovini.com/)

Със запалени оратници и чулгари въгларовци отбелязаха Сирни Заговезни

Запалиха оратници в центъра на селото

Празникът в хасковското село Въгларово започна с възстановка на характерния за Сирни заговезни местен обичай “Ората копата”. В центъра на селото въгларовци запалиха празничните огньове, а момчета завъртяха пламналите оратници с думите: “Ората копата. Дай дядо момата!”.

После всеки изстреля за здраве на семейството, къщата и добитъка предварително запалени дървени стрели, познати в този край като “чулгари”. Празникът продължи с хоро около огъня и народни песни, изпълнени от фолклорната група при местното читалище “Светлина”.

Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове.  С целуване на ръка всеки се обръща към другите с думата “прости”. Отговорът е “простено да ти е”.

На софрата в местното читалище не липсваха и задължителните за този празник баници със сирене. Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. “хамкане”. Най-възрастната жена вързва с червен конец  твърдо сварено яйце и го разклаща. Децата са насядали на пода. Всяко от тях се стреми с уста да захапят яйцето.

Всеки се пробва да изстреля чулгар

Празникът в село Въгларово се организира от местното кметство и читалище “Светлина”. По традиция Сирни заговезни се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него – от утре, започва Великият пост.

Репортаж гледайте новините на телевизия “Рекординг”, в понеделник.

Хасково Новини

 

 

 

Фолклорният състав поздрави въгларовци и гости с характелни за празник песни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Млади и стара поискаха прошка

 

 

 

 

 

 

 

 

Въгларовци изпълниха обичая “хамкане”

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване