03/18/13 12:56
(http://www.klassa.bg/)

Райков и Местан: Предизборният дебат не трябва да се етнизира

Противопоставянето на етническа основа по време на предизборната кампания е абсолютно неприемливо. Около това послание се обединиха служебният премиер Марин Райков и лидерът на ДПС Лютви Местан след среща в Министерския съвет в понеделник.

Премиерът призова българските граждани да имат доверие, че няма да бъде допуснато такова противопоставяне. Райков заяви, че политическата вендета не може да бъде част от начина на мислене на служебния кабинет.

Искам да изкажа своето искрено уважение, към тази част на българския електорат, която вие разглеждате като традиционна за вашата политическа сила, обърна се Райков към Местан.

„Тези хора са част от нашата нация, която е най-чувствителна към ценностите на толерантността и именно в името на тази толерантност аз ще очаквам едно коректно говорене - и това не е апел към вас, а към цялата българска общественост. Прибягването към каквито и да било прояви на говор на омразата и на нахъсване н български граждани един срещу друг в период на избори, а и въобще, би било изключително неприемливо явление, което може да хвърли сянка върху общата демократична атмосфера на провеждане на изборния процес", каза още Райков.

От своя страна лидерът на ДСП Лютви Местан добави: „Аз съм председател на партия, която има, може би, най-силно основание да се самоопредели като неетническа. В този смисъл ще се противопоставим решително на всеки опит, по какъвто и да е повод, да се етнизира предизборния дискурс. Това би било опасно за гражданския мир в страната".

По време на срещата Местан постави проблема с нужното дистанциране на държавните служители от ролята им на партийни пропагандатори в хода на предизборната кампания. Той посочи като пример изказване на шефа на директорския борд на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, според което той не би допуснал Тройната коалиция да се върне на власт.

Премиерът Райков заяви, че ще се срещне с Константинов във връзка с това изказване, и призова държавните служители да се въздържат от постъпки, които могат да се тълкуват като политическа пристрастност. Служебният премиер обяви, че до няколко дни кабинетът ще даде първоначален отговор на въпросите за състоянието на публичните финанси.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване