03/18/13 11:47
(http://www.klassa.bg/)

"Фалстаф" на Верди оживява за първи път на оперната сцена в Русе

Премиерата на операта „Фалстаф” на Джузепе Верди на сцената на Държавна опера Русе е на 21 март, от 19.00 часа. Участват: Иван Консулов, Петър Данаилов, Петър Костов, Мария Цветкова, Теодора Чукурска, Андреана Николова, Петя Цонева, Георгиус Филаделфевс, Дилян Близнаков, Стоян Стоянджов. Диригент  е Росен Гергов, режисьор Огнян Драганов.
„Публиката на град Русе е по-специална – споделя директорът на Русенската опера диригентът Найден Тодоров - тя е интелигентна и взискателна. Русенската публика не идва случайно в Операта, в това съм се убедил. Тя има своите очаквания и отношение. Затова ние много внимаваме и наред с атрактивните оперни заглавия, се стремим да я провокираме с нещо по-различно – със съвременно произведение или рядко изпълнявана опера или балет. Участието си в музикалния фестивал „Мартенски музикални дни” планираме по този начин – миналата година представихме операта „Нос” на Шостакович, а тази година избрахме операта „Фалстаф” на Верди. Поводът е световното честване на 200 годишнината на великия композитор. Но това не е познатият на меломаните Верди с неговите непреходни опери „Травиата”, „Трубадур”, „Риголето”, „Набуко”... Тук композиторът е много различен и тъкмо в това е предизвикателството. Билетите за премиерата на „Фалстаф” са продадени и аз съм безкрайно благодарен на нашата публика, която по този начин демонстрира, че ни има доверие, а това ни задължава още повече да се стараем за нея!”
Операта „Фалстаф” /на вече 80 годишния Верди/ е последната опера на гениалния композитор. Посрещната e с огромен успех на своята премиера през 1893 година в Миланската Ла Скала, веднага е поставена в Париж, още на следващата година - вече и в Ню Йорк.
Българската премиера на „Фалстаф” е на 10 март 1943 г. в Софийската народна опера. Дирижира италианският диригент Едмондо де Веки. Режисьор е Петър Райчев. Михаил Люцканов изпълнява ролята на Джон Фалстаф, Елисавета Йовович е Алис Форд.
В премиерната постановка на операта „Фалстаф” на Държавна опера Русе творческият екип е заложил на много силен певчески състав, интересна и провокативна режисура – много театър в една благодатна музикална драматургия, събрала майсторството на двама гении Шекспир и Верди. Диригент на постановката е младият и талантлив диригент Росен Гергов със сериозна и възходяща професионална биография, свързана с редица световни авторитетни музикални сцени. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов - успешно реализирал над 30 оперни и оперетни заглавия в различни престижни европейски театри, поставял е в Азия и Южна Америка. Огнян Драганов винаги изненадва с необичайната си и оригинална режисьорска трактовка. „В нашия спектакъл Фалстаф няма да бъде представен като общоприетия образ на разплутия ценител на разгулния живот. Той е един неподправен наивник, който не познава лицемерието. Но то властва навсякъде около него и характеризира всички персонажи, с които Фалстаф се сблъсква в една трагикомична житейска ситуация. Спектакълът е много динамичен, непрекъснато се случва нещо, завързва се интрига, разкриват се взаимоотношения. Публиката ще се срещне с много по-различен и непознат Верди, но много интересен. За мен като режисьор, „Фалстаф” е невероятен материал за работа като текст, като музика, като сюжет. Имаме великолепни певци, изключителен диригент, превъзходен оркестър и вярвам, че публиката ще остане доволна.”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване