03/19/13 12:43
(http://www.klassa.bg/)

Ирак "си затваря очите" за иранските самолети към Сирия

Багдад „си затваря очите” за прелитащите през иракското въздушно пространство ирански самолети, които доставят оръжия и муниции на режима на Башар Асад. Това твърди пред АФП високопоставен служител на американската администрация, пожелал анонимност.

„Напълно оправдано е да се прехващат и проверяват” иранските самолети, които прелитат Ирак, заявява служителят. Иракчаните „имат всички причини на света, за да бъдат мнителни. Но не правят нищо, затварят си очите”. Ако искаха наистина да знаят какво съдържат товарите на самолетите щяха да „извършват случайни контроли, да проверяват внимателно. И ние сме убедени, че щяха да намират военно оборудване, оръжия и муниции”, обяснява източникът.

САЩ на няколко пъти са се обръщали към Ирак с искания да се проверяват товарите на самолетите, които преминават през въздушното пространство на страната на идване от Иран и на път за Сирия. Багдад обяви през октомври, че властите са извършили две такива проверки, без да откриват нещо съмнително.

Вашингтон обвинява Техеран, че нарушава оръжейното ембарго наложено над Сирия, основния ирански съюзник в региона и оказва непрекъсната подкрепа да режима на Башар Асад в продължаващия вече две години конфликт в страната му.














АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване