03/19/13 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Кипърските турци гледат към мюсюлманските държави за признаване

Ройтерс


Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Разочарована от блокирания процес за обединение на Кипър, кипърската турска държава, която контролира северната част от острова от почти четири десетилетия казва, че обмисля да помоли приятелски ислямски държави за формално признаване.

Това ще разгневи правителството на Република Кипър, която е член на Европейския съюз и казва, че северната част на острова е под незаконна военна окупация от турското нахлуване през 1974 г. Източният средиземноморски остров е разделен оттогава, като единствено Турция признава северната част като суверенна държава.

Откриването на значителни природни залежи в Средиземно море между Кипър и Израел допълнително засили напрежението. Кипърските турци обвиняват правителството на кипърските гърци, че действа едностранно като кани чуждестранни фирми да правят сондажи в района. Те казват, че искат част от приходите от продажбата на природния газ - идея, която се отхвърля от кипърското правителство.

Кипърските турци твърдят, че техен пръв избор ще е да преговарят за обединение на острова, но след десетилетия на бездействия, преговорите не могат да продължават до безкрай.

Ако постигането на споразумение е невъзможно, кипърските турци ще трябва да отговорят, заявява в интервю за Ройтерс говорителят на президентството Осман Ертуг.

Това може да означава да се върви към следващата стъпка след едностранната декларация за независимост, с която кипърските турци обявиха отцепването си през 1983 г. “Как може да се отиде по-нататък? С получаването на признаване”, казва той.

Попитан откъде може да дойде подобно признаване, Ертуг - преговарящ, служил в представителствата на Северен Кипър във Вашингтон и ООН, не назова конкретни държави, но казва: “От нашите ислямски братя. Ние не търсим признаване агресивно. Но ако нещата не вървят напред, това е нещото, което може да бъде направено”.

Избирането на ново правителство през миналия месец предлага нова възможност за напредък според Ертуг.

“Бих казал, че следващите няколко месеца са критични. Не става въпрос само за природния газ. Имаме нов лидер на кипърските гърци, който казва, че се интересува от преговорите. Изглежда има готовност за разговори, когато ние се обадим…”, казва той.

“Нещата могат да се развият по два начина. Природният газ може да е инструмент за сътрудничество или за конфронтация. Засега обаче трябва да кажа, че той влоши нещата.”

Следващата стъпка в мирния процес трябва да бъде неформална среща между новоизбрания кипърски президент Никос Анастасиадис с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу в следващите няколко месеца. Според Ертуг това трябва да доведе до повече разговори, насочени към обединението на острова със защита на малцинството на кипърските гърци и разделяне на залежите на газ.

Кипърските турци казват, че икономиката им е задушавана от години на търговските санкции, което ги кара да се борят да вървят в крачка във финансово отношение с останалата част на острова.

Миналата година Турция спомена, че може да присъедини напълно Севернокипърската турска република, ако мирният процес остава блокиран. Подобно предложение би притеснило някои кипърски турци и Ертуг казва без заобикалки, че подобна възможност за анексиране не е на масата на преговорите.

Правителството на Република Кипър, която в момента контролира малко по-малко от две трети от острова, казва, че всеки опит за по-голямо признаване на независимостта на Северен Кипър сериозно ще навреди на опитите за обединение.

“Естествено, че ни притеснява”, казва Андреа Мавроянис, парламентарен секретар на министерството на външните работи на Република Кипър. “Но тази заплаха постоянно съществува. Тя стоеше пред нас и когато се присъединихме към Европейския съюз. Това няма да ни спре от упражняването на суверенните ни права”.

Бързайки да договори финансова помощ с Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, кипърското правителство иска да придвижи експлоатацията на залежите на газ възможно най-бързо.

Никозия вече работи с американската фирма “Нобъл енерджи” (Noble Energy) по експлоатация на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване