03/19/13 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Няма промяна в ядрената политика на Иран въпреки санкциите

в. Вашингтон пост

Суровите икономически санкции нанесоха сериозен ущърб на икономиката на Иран, но представители от САЩ и Европа признават, че мерките все още не са довели до общественото недоволство, което може да принуди иранските лидери да променят ядрената си политика.

Девет месеца след като Иран беше ударен от най-тежките ограничения в историята си, икономиката му започна да се плъзга бавно надолу, засягайки заетостта и твърдата валута, но както изглежда, тя не е застрашена непосредствено от рухване, казват западни дипломати и аналитици.

В същото време трудностите не доведоха до значителни протести вътре в страната и не накараха Иран да направи дори и малка отстъпка по ядрената си програма. Макар и отслабен, Иран устоява на западния натиск чрез комбинация от хитра тактика, политически репресии и старомодна непоколебимост, заявяват аналитици.

Смесените резултати от санкциите усложняват преговорните възможности на Запада преди следващия кръг от ядрените преговори с Иран в началото на април. На предишния кръг през февруари САЩ и петте други световни сили предложиха значителни нови отстъпки на Иран в замяна на съкращаване на програмата му за обогатяване на уран, но Иран нито прие предложението, нито предложи на свой ред някакви отстъпки. Продължаващата съпротива от Иран ще затрудни също президента Обама да успокои съюзниците си от Израел и арабските страни, когато пристигне в региона в средата на седмицата.

Иранският режим не показва никакви признаци, че ще отстъпи. Миналата седмица влиятелен духовник се присмя на правителството на САЩ и заяви, че икономическият натиск никога няма да принуди Иран да се откаже от ядрената си програма.

“Иранският народ е твърдо решен да се съпротивлява на арогантните сили, включително на САЩ”, каза Али Саеди, личният представител на върховния духовен водач в елитния корпус на Гвардейците на ислямската революция.

В правителството на Обама настояват, че пълният ефект от санкциите все още не е видим и че икономическите проблеми на Иран ще се задълбочат през следващите месеци. И въпреки всичко американски и европейски представители чакат за ясни знаци, че аятолах Али Хаменей, върховният лидер, е готов да промени курса.

Генералът от морската пехота Джеймс Матис, който оглавява Централното командване на въоръжените сили на САЩ, казва, че Иран е ускорил ядрената си програма през последната година въпреки дипломатическия и икономическия натиск. Иран продължава “да обогатява уран над приемливите нива за мирни цели” и вероятно използва преговорите, за да печели време, каза Матис пред сенатската комисия за въоръжените сили на 5 март.

“Плащат ми все пак да гледам на Иран по-скоро песимистично”, добави той.

Въпреки че срещу Иран действат санкции на САЩ още от превземането на американското посолство в Техеран през 1979 г., ограниченията, въведени миналото лято, бяха най-значимият опит да бъде ударен петролният му сектор и централната банка. Резултатите учудиха дори най-големите привърженици на санкциите: износът на ирански петрол, основния източник на твърда валута, падна на около 1 милион барела дневно преди една година от над 2,4 милиона барела. В същото време ограниченията върху главните банкови институции в Иран парализираха способността на страната за бизнес транзакции в чужбина и се отразиха на цялата й икономика.

Най-зле бяха засегнати средната и работническата класа, чиито спестявания започнаха да се изпаряват и да губят покупателната си сила. И все пак през последните месеци фискалната криза в Иран сякаш се е облекчила и според икономисти не се очертават нито пълно рухване, нито масови бунтове в обозримо бъдеще. “Иранците съдят за санкциите по обществените ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване