03/19/13 13:13
(http://www.klassa.bg/)

Папа Франциск бе официално интронизиран на пищна церемония

Папа Франциск получи символите на папската си власт на пищната церемония във Ватикана, предадоха световните агенции. Той получи от кардиналите папската мантия, дреха от агнешка вълна, която символизира ролята на папата като пастир, и "Рибарският пръстен", персонализиран пръстен с печат, представляващ неговата власт. Пръстенът е кръстен в чест на Свети Петър, който бил рибар. Преди това папа Франциск отиде на площад „Свети Петър“, за да приветства многобройните богомолци. Облечен в белите си папски одежди и застанал по средата на открит автомобил, папата помаха с ръка, усмихна се и приветства развълнуваната тълпа на окъпания в слънце площад. След това той се помоли на гроба на Свети Петър, смятан за първия папа в католическата традиция. Хората започнаха да се събират на площада още рано сутринта за церемонията, изпълнена с вековни ритуали. "С папа Франциск църквата ще бъде по-близо до хората и до съвременния свят", смята 31-годишният колумбийски свещеник Родриго Грахалес, който беше част от многобройната тълпа. Хората развяват флагове от цял свят и плакати с хвалебствия за новия папа.
Бившият архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио вече спечели сърцата в Рим с обезоръжаващия си неофициален стил, който контрастира на днешната помпозна церемония. "Давай Франциск! Ние ще сме с теб, където и да отидеш!", пишеше на един от плакатите, носени от група бразилски монахини на площада.
Папа Франциск вече се сблъска с първото си дипломатическо главоболие във формата на молба от президента на родината му Кристина Кирхнер да посредничи в спора с Великобритания заради суверенитета на Фолклендските острови. Той все още е критикуван в родината си заради мълчанието му във връзка с жестокостите на военното управление на Аржентина по време на диктатурата през 70-те и 80-те години на миналия век.
Латинска Америка ще бъде сериозно представена на интронизацията на първия папа неевропеец от близо 1300 години с президентите на Аржентина, Бразилия, Чили, Коста Рика, Мексико и Парагвай. Лидерите на различни течения в християнството също присъстват на церемонията. Сред тях е и Константинополският патриарх Вартоломей I. Ватиканското радио съобщи, че Константинополски патриарх присъства на интронизацията за първи път от 1054 г., когато източната и западната част на християнския свят се разделят.
Ватиканът е под обсада заради церемонията, като 3000 полицаи охраняват събитието. Има и снайперисти на покривите, и експерти по взривни устройства. Три палатки на Червения кръст бяха разположени на площада, а гигантски екрани бяха инсталирани по целия главен булевард, водещ към площада.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване