03/19/13 16:36
(http://www.klassa.bg/)

Предвиждат банкови депозити в Кипър до 20 000 евро да не се облагат с еднократния данък


Кипърските власти оповестиха своя нов проект за облагане с еднократен данък на влоговете в кипърските банки. Според него вложителите със сметки до 20 хил. евро ще бъдат освободени от еднократен данък, депозитите между 20 хил. и 100 хил. евро ще бъдат "подстригани" с данък в размер на 6,75%, а за сметките между 100 хил. и 500 хил. евро данъкът ще бъде 9,9%. За големите банкови депозити с размер над 500 хил. евро данъкът ще бъде най-висок и те ще са засегнати най-силно, тъй като ще бъдат обложени с 12,5%.

С тази нова "схема" на стъпаловидно разпределение на еднократния данък върху банковите депозити, кипърските власти се надяват да съберат договорената с Еврогрупата сума в размер на 5,8 млрд. евро, която е необходимо условие за отпускане на европейската спасителна финансова помощ в размер на 10 млрд. евро.

Досегашният план, предложен на Еврогрупата през уикенда, предвиждаше всичките вложители в кипърски банки с депозити под 100 хил. евро да бъдат обложени с еднократен данък в размер на 6,75%, а депозитите над 100 хил. евро да бъдат "порязани" с данък от 9,9%. В понеделник обаче германският финансов министър заяви, че Еврогрупата не е настоявала за облагане на „малките“ депозитите до 100 хил евро.

Гласуването в кипърския парламент на новия данък, под натиска и на протести в страната, беше отложено от 18-ти за 19-ти март вечерта, но се разбра, че ще има ново отлагане, вероятно с 1-2 дни.

Кипърският президент Никос Анастасиадис на 20 март ще проведе извънредна среща с лидерите на политическите партии, за да обсъди "алтернативни решения", коментират кипърски медии. Според тях той е изразил мнение пред шведска телевизия, че ако е имало заседание тази вечер (19 март), кипърският парламент би отхвърлил законопроекта.

В същото време, за да избегне „орязване“ на депозитите, кипърското правителство проучва възможността да вземе заем от частни фондове, за да покрие голяма част от сумата, възлизаща на 5.8 млрд. евро, която би трябвало да се събере чрез облагането с данъка върху депозитите.

Банките и борсата в Кипър са затворени и на 20 март. Банкоматите обаче работят. А във вторник следобед гръцката агенция АНА-МПА предаде, че кипърският финансов министър същия ден заминава за Москва, където утре (20 март) ще се срещне с руския си колега Антон Силуанов. Очаква се двамата да обсъждат възможности за разсрочване на съществуващия заем на Кипър от Русия в размер на 2.5 млрд. евро и за сключване на нов заем. Не е изключена също и покупка на кипърска банка с руски капитали, според някои източници. В понеделник руският президент Владимир Путин реагира остро на намерението за орязването на депозитите в Кипър - в чийто банки големи авоари имат и руски граждани – наричайки го „несправедливо и опасно“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване