03/19/13 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Разходите за труд нараснаха като цяло с 5.1 на сто за година

Разходите за труд на отработен час в сектора на услугите са нараснали най-много през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2011 година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Показателят общи разходи за труд е сумата от начислените заплати и социални и здравни осигуровки, обезщетенията по Кодекса на труда и др.

С 9,1% са се увеличили разходите за труд за всеки отработен час в сектора на услугите, при 5.1 на сто за всички дейности. За индустрията те са 2,9%.
Разходите за заплати в сектора на услугите са нараснали с 9.7%, при 3.4% в индустрията и 5.8% като цяло. А т.нар. други разходи за труд, включващи осигуровките и различни обезщетения, са се увеличили с 5.7% в сектора на услугите, с 0.3% в индустрията и с 1.7% като цяло, по данни на НСИ.

По икономически дейности, най-рязък ръст на разходите за труд на час за последното тримесечие на 2012 г. на годишна база се отчита в “Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 18% като цяло, като при разходите за заплати той е 18,5% а при другите разходи – 15.3%. Повишението на разходите за труд в т. нар. от НСИ “Други дейности” е най-висок - средно с 26.8%, като тези за заплати са се увеличили с 29.1%, а другите разходи – с 13.3%.

При операциите с недвижими имоти се отчита ръст на разходите за труд като цяло от 14.1% на годишна база, като разходите за заплати са се увеличили с 13.4%, а другите разходи – с 18%. Нарастването на разходите при „хотелиерство и ресторантьорство“ като цяло е с 13.8%, като разходите за заплати са нараснали с 14.3%, а другите разходи – с 11,4%.

Намаление на разходите за труд на отработен час за октомври-декември на годишна база статистиката регистрира в строителството (-2,4%), транспорта (-1,2%), производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия (-3,9), финансовите и застрахователни дейности (-3,9%) и държавното управление (-6,6%).








Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване