03/20/13 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Райков: Служебното правителство няма да взима заеми


Служебното правителство няма да взима заеми, а няма и законова възможност за това, декларира премиерът Марин Райков след първото заседание на оглавявания от него кабинет. Той посочи, че е поет „безусловен ангажимент“ да се спазва вече приетият бюджет. Според него фискалният резерв в края на годината трябва да е поне 4.5 млрд. лева. И независимо че към средата на март е 4 млрд. лв., очакванията са с получаването на евросредства по изпълнени проекти по оперативните програми (около 400 млн. лв.) и пари по плащанията за единица площ на земеделските производители (около 800 млн. лв.), резервът да надмине посочения минимален размер.

Министърът на финансите Калин Христов уточни, че засега данните показват, че планираните приходи в Държавния бюджет могат да бъдат изпълнени. Евентуалното намиране на допълнителни средства за подпомагане на социално слаби хора може да стане чрез резерви от държавните разходи, а в краен случай – от планираните средства за инвестиции. Във връзка с финансовата криза в Кипър Христов коментира, че тя не би могла да засегне България. „Цената на държавните облигации на България се качва, а рисковата премия пада, което показва увереността на международните финансови пазари, че сегашното правителство няма да предприеме стъпки, които биха нарушили финансовата стабилност“, подчерта и Марин Райков.

Служебният премиер посочи още, че правителството търси възможност за допълнително намаление на цените на тока (след това от март), включително и чрез разговори с ЕРП-та. Райков подчерта, че трябва да се провери как ДКЕВР е изпълнявала функциите си и дали е осъществявала съответния контрол на ЕРП-та. Наред с това премиерът посочи, че според него друг държавен регулатор – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), трябва да се самосезира и да провери „кои са монополистите в енергетиката, какви картелни споразумения са сключвани и прилага ли се третият енергиен либерализационен пакет“. Необходимо е да се направи и задълбочен анализ на начина на ценообаруване на електроенергията, отбеляза Райков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване