03/21/13 13:06
(http://e-vestnik.bg/)

Доверието на европейските лидери към Кипър е изчерпано

в. Файненшъл таймс

Гидиън Рахман. Снимка: от тв екрана

Европейските лидери със сигурност знаят, че поемат голям риск с Кипър. Опасността е очевидна. Сега, когато всеки, който има пари в кипърски банки е принуден да понесе удар, изнервените вложителите в цяла Европа могат да си дадат сметка, че е създаден опасен прецедент.

Вместо да поемат дори малък риск от нежелана финансова “подстрижка” в бъдеще, клиентите на гръцките, испанските, португалските или италиански банки могат да изберат да изтеглят парите си сега. Ако това започне, то еврозоната отново ще бъде обхваната от криза и то с още по-голяма сила.

Хората, които стоят зад спасителния план за Киръп, се надяват, че рисковете от заразяване са сравнително малки. Те са на мнение, че испанските банки се подобряват и че Гърция вече не е на ръба. Няма причина вложителите да си извличат поуки от специфичния случай в Кипър, чиито банки са пълни с руски пари.

Може би. Още повече, че и преди е имало ситуации, когато лидерите на европейските страни грешно са тълкували подобни тенденции. На срещата на върха в Довил през септември 2010 година те обявиха, че притежателите на държавни облигации на страни, които получават финансова помощ, ще изгубят част от парите си. В резултат кризата в еврозоната се изостри: инвеститорите започнаха да искат по-високи лихви, за да дадат средства на изглеждащи рискови страни като Италия и Испания.

Тогава защо след всичките толкова старателни усилия с цел ситуацията в еврозоната да бъде подобрена, лидерите от страните в еврозоната поемат такъв риск с Кипър? Отговорът: тъй като и на тях вече не им вярват - в политически смисъл. Недостигът на доверие има различна форма в Северна и Южна Европа. Сред лидерите на страни като Германия, Холандия и Финландия битува мнението, че избирателите и парламентите им просто няма да одобрят още един спасителен план, освен ако не бъде съпътстван със сериозни санкции.

Кипър е малка страна, така че парите, които са необходими да се подкрепи страната, са сравнително малко - “само” 17 милиарда евро. Проблемът е, че Кипър също така е красноречив нагледен пример за основен недостиг на доверие между северните и южните европейци.

Още от самото начало на кризата германските медии бяха пълни с материали за корупцията на Юга. Германските избиратели бяха убеждавани, че парите им, изработени с толкова труд, ще отидат за финансово подпомагане на страни, които са прогнили до основите си.

Кипър е такъв сериозен проблем и за това, че банките на страната имат репутацията на убежища за мръсни руски пари. Сумите, които се превъртат през Кипър - както влизат и излизат от Русия - водят до предположението, че прането на пари през банковата система на острова върви с бясна скорост.

Данъкът върху депозитите над 100 000 евро изглежда като ефективен начин да бъдат взети на прицел незаконните руски пари. Спорното и опасно решение да се обложат с данък по-дребните вложения показва степента, до която съчувствието е намаляло - дори към “малкия човек” от Южна Европа.

Теоретично, германският канцлер Ангела Меркел и други лидери на европейски страни биха могли да кажат на избирателите си, че ще трябва да стиснат зъби и да окажат финансова подкрепа на Кипър без да искат нещо в замяна, тъй като алтернативата е масово изтегляне на средства от много европейски банки, което пък ще доведе до банкови фалити в самите страни. Евентуалната реакция на избирателите им обаче би била още по-голям гняв и неразбиране.

Кипърските ръководители също имат много малко политическо доверие на останалата част от Европа. Много от лидерите на ЕС не бяха особено ентусиазирани да приемат Кипър в ЕС през 2004 година без мирно споразумение, обединяващо поделения остров. Гърция обаче заплаши да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване