03/22/13 08:03
(http://www.klassa.bg/)

В Лос Анджелис тренират за трус от 7,8 по Рихтер

Екипи за действие при извънредни ситуации проведоха в Лос Анджелис симулирано учение за реакция при евентуално земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер.

Около 300 души участваха в симулацията, организирана от Службата за действие при извънредни ситуации в център, изграден специално за такива случаи, който ще служи като щаб при подобно природно бедствие. Лос Анджелис се намира в т. нар. Огнен пръстен, който обхваща Тихия океан и в който се наблюдават редица разрушителни земетресения – като това в Япония през март 2011 г., което заедно с последвалите го вълни цунами отне живота на хиляди хора. "Не става дума да плашим хората, но те трябва да са готови за това", каза пред медиите Маргарет Винси ръководител на Службата за програми при земетресения."Не сме имали земетресение от 7,8 по скалата на Рихтер от 1857 г. Така че сме се забавили и хората трябва да разберат какво би се случило, че животът ни ще се промени. Колкото по-добре сме подготвени, толкова повече хора ще оцелеят и толкова по-бързо ще се възстановим".
В Лос Анджелис редовно се провеждат учения за действие при земетресения в училища и обществени сгради. Много от жителите на Града на ангелите имат комплекти за извънредни ситуации вкъщи или в работата ако ги сполети бедствие. Най-големият проблем при извънредна ситуация е водата. Поради което властите препоръчват хората да имат запаси за 7-10 дни от по един галон (3,8 литра – бел. ред.) на човек на ден. "Водопроводът ще излезе от строя – тръбите ни са на над 100 г. Газопроводите ще аварират, няма да има ток, мобилните ни телефони няма да работят. И това ще продължи с дни", продължава с предупрежденията Винси.
През миналата седмица Лос Анджелис беше разтърсен от земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер, най-силното от 2010 г. насам, макар че епицентърът му беше на 160 км. югоизточно от града.













АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване