03/22/13 08:37
(http://www.klassa.bg/)

Литографски пленер е част от фестивала „Включи града” в Бургас

Литографски пленер ще е първото голямо арт събитие, което ще се проведе в Графична база, след ремонта и обновяването й през миналата година. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Пленерът ще започне днес от 11.00 часа в първия ден на фестивала „Включи града“. Тогава ще е и своеобразното откриване на обновеното културно пространство, намиращо се в Морската градина, като то ще бъде отворено за граждани в трите фестивални дни от 22 до 24 март. Георги Петков, Добрин Вътев, Ксения Купенова, Ирена Иванова и Петър Костадинов са петимата бургаски художници, които ще „запечатат” творческото си въображение върху литографски камък, чийто образ след това ще се отпечата като графика. В рамките на трите дни на „Включи град” Графична база - Бургас ще бъде онова фестивално пространство, в което ценители на изобразителното изкуство ще имат възможността да се насладят на творбите на утвърдили се бургаски автори. Нещо повече, те ще могат да видят и дори да станат участници в процеса на създаването им. Художници ще демонстрират, как се работи с автоматична литографска преса – една от най-модерните за страната. Ремонтът и оборудването на Графична база, както и събитията в програмата на фестивала „Включи града“ се реализират в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", BG161PO001/1.1-10/2010/004, финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007-2013.
Благодарение на проекта, за първи път от 30 години, в края на 2012 г. сградата на едно от ключовите бургаски културни пространства беше изцяло обновена. Възстановена и препокрита с керемиди е покривната конструкция, направен е нов окачен таван с топлоизолация, подменена е старата дървена дограма с нова PVC, стените са шпакловани и боядисани, на пода е положен теракот. В двора е оформена алея от каменни плочи, а при западния вход е изградена рампа за хора с увреждания. Сградата е оборудвана със специализирано оборудване - литографска преса, мастилено-струнен принтер, компютърна техника, климатици, др.
Графична база е построена през 1982 г. и е една от петте такива бази в страната. През годините се е ползвала за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност.

















Пресцентър на община  Бургас

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване