03/22/13 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Русия-Полша: бомби, газ и шеги

в. Франкфуртер алгемайне 

Полша спори с Русия за много неща, сред които останките от самолета, който се разби край Смоленск през 2010 г. с президента на борда. Сега външният министър обогати дебатите с шега.

Полският външен министър Радослав Шикорски обича да си прави шеги с атомните бомби. През 2008 г. например, когато тогавашният началник на генералния щаб на руската армия Юрий Балуевский заплаши, че Полша ще бъде включена в списъка с целите на руските ядрени въоръжени сили, ако на нейна територия наистина бъдат разположени американски противоракетни комплекси, той каза учтиво, че двустранните отношения несъмнено биха спечелили, ако Москва все пак бъде така добра в бъдеще да не заплашва “района с атомна война повече от веднъж”.

Сега Шикорски отново пусна шега за бомби и то по-остроумна, свързана с “националната трагедия от 2010 г.” - самолетната катастрофа, при която преди почти три години загина полският президент Лех Качински заедно със съпругата си и още 94 души, пътуващи с него, близо до западния руски град Смоленск. Предисторията на новата шега е, че полското правителство от години спори с руската страна за причините за злополуката.

Според варшавски специалисти руският наземен персонал има известна вина за катастрофата, станала в мъгла. Руската страна отхвърля всякаква отговорност. А Варшава е недоволна най-вече от това, че Москва продължава да отказва да върне останките от разбилия се полски президентски самолет “Туполев”.

Въпросът за останките предизвиква лоши чувства

Тази тема е неудобна за полското правителство на Доналд Туск, защото националконсервативната опозиция, предвождана от депутата Антони Мачеревич(сътрудник на бившия министър-председател Ярослав Качински с излъчване на испански велик инквизитор), започна собствено разследване и сега категорично твърди, че президентският самолет не се е разбил заради мъгла, а в резултат на експлозии на борда, което полското и руското правителство заедно се опитват да прикрият.

Така, според заключението на националконсерваторите Туск е подозиран, че прикрива “убийството” на полския президент най-малкото със своето бездействие. Тази теза всъщност съвсем не е доказана, но е широко разпространена сред обществеността и принуди Туск да докаже своята твърдост към Русия, като повдигна на срещата на върха на ЕС миналата седмица въпроса за останките.

Това сега предостави удобна възможност на външния министър Шикорски за нова ядрена шега. Във вторник той каза по телевизията, че Русия не връща самолета “Туполев” само защото в Москва се страхуват, че Мачеревич (инквизиторът на опозицията) може да открие в останките “следи от атомна бомба”. Министърът бързо се върна към сериозния тон, като все пак добави, че въпросът за останките предизвиква лоши чувства между Русия и Полша и води дотам, “че ирационалността на едната страна подбужда ирационалността на другата”.

Наистина, отношенията между Москва и Варшава напоследък стават все по-обтегнати. Причината обаче не е само в катастрофата край Смоленск, а и в това, че през последните години Полша се превръща в основен противник на Русия в източноевропейското пространство. Двете страни са преки противници най-вече по отношение на Украйна. След провала на ориентираната към Запада “Оранжева революция” Москва се опитва отново да постави под своя зависимост тази бивша съветска република, като постоянно засилва натиска върху нея, повишавайки цената на монополния продукт природен газ.

Полша, която поколения наред е била под руско господство, реагира на това със защитен рефлекс и се опитва колкото е възможно по-силно да обвърже Украйна със Запада въпреки авторитарния уклон на нейния президент Виктор Янукович. Варшава настоява ЕС да закриля Киев от натиска на руския газов монопол и иска с Украйна непременно да бъде подписано вече договорено споразумение за асоцииране въпреки цялото преследване на опозицията в страната.

Наскоро Туск още повече затвърди тази позиция. На Европейския съвет миналата седмица той констатира не на шега, че ...

Публикувана на 03/22/13 22:22 http://e-vestnik.bg/17189/rusiya-polsha-bombi-gaz-i-shegi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване