03/22/13 07:55
(http://www.klassa.bg/)

Унгарски журналист връща награда, отрича да е антисемит

Унгарският телевизионен водещ Ференц Санисло ще върне престижната правителствена награда "Михай Танчич" заради направени в миналото антисемитски и обидни за ромите коментари. Натиск за това върху кабинета в Прага оказали посланиците на САЩ и Израел, предаде Би Би Си.

Министърът на човешките ресурси Золтан Балог каза, че нямал физическата възможност да проверява в детайли биографиите на няколкостотин души, на които раздава награди. Поради това нямал представа за казаното от популярния водещ на проправителствената частна Echo TV. През 2011 г. телевизионният канал бил глобен 2000 долара от унгарския СЕМ за антиромски изказвания, в които журналистът сравнявал ромите с маймуни. През 2009 г. пък Санисло подметнал, че през 2020 г. Израел ще трябва да бъде опразнен, тъй като щял да е загубил стратегическата си тежест в Близкия изток поради изчерпването на залежи от петрол и природен газ в района. И добавил:"Добре, но кой ще поиска 6 милиона евреи?".
Наградата "Михай Танчич" беше връчена на 15 март. След натиск от посолствата на САЩ и Израел министър Балог пратил на журналиста писмо, в което обяснявал, че било "лошо решение" точно той да бъде награден. И го призовал да върне приза, тъй като била "станала грешка". Посланикът на Израел Илан Мор каза по този случай, че наградата е дадена "на погрешния човек по много погрешни причини".
Санисло обясни в четвъртък, че ще върне наградата, но отхвърли обвиненията в антисемитизъм.
Десетина души, получили по-рано приза, върнали наградите си в знак на протест срещу награждаването на Санисло.

















Би Би Си

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване