03/22/13 18:50
(http://www.klassa.bg/)

Шпигел: БГ има нов символ на съпротивата

Българин почина след като се подпали в знак на протест срещу бедността и корупцията. Това е шестият инцидент от скорошната поредица самозапалвания в страната, подбудени от сходни мотиви, пише "Шпигел".

От Военноморската болница във Варна обявиха, че лекарите не могат да спасят 40-годишния мъж, който се запали на газостанция в село Ситово, Североизточна България.
Безработният баща е четвъртият човек починал от самозапалване от февруари насам в България – най-бедната членка на ЕС, където един на петима живее под прага на бедността.
На 19 февруари мъж от град Велико Търново седна на кръстовище и се подпали. В края на февруари баща на пет деца от Раднево сподели, че бил принуден да посегне на живота си от безработицата и бедността. През март безработен ковач се заля с бензин пред президентството в София. Охранителите угасиха пламъците и той оцеля.
От края на януари насам се проведоха масови демонстрации срещу високите цени, бедността и корупцията из цяла България. Това доведе до оставката на дясно центристкото правителство на Бойко Борисов.
Предупреждение за безнадеждността
Публичните самозапалвания не са нови за България и такива имаше по целия свят, в голям брой на различни култури. Десетки тибетци посягат на живота от 2009 в знак на протест срещу китайските репресии. Самозапалването на младия тунизиец Мохамед Буазизи през 2010 беше катализаторът на вълната от размирици, които в крайна сметка доведоха до Арабската пролет. Чешкият студент Ян Палах си драсна сам клечката публично през 1969 в знак на политически протест срещу Варшавския договор и резултатите от инвазията в Чехословакия. Буазизи и Палах станаха символи на съпротивата в собствените си страни.
България вече има своя собствен символ на съпротивата: Пламен Горанов. В средата на февруари 36-годишният активист се подпали пред входа на Варненската община, протестирайки срещу престъпната групировка ТИМ и контролирания от нея варненски кмет. Горанов издъхна от раните си на 3 март, а градоначалникът Кирил Йорданов впоследствие подаде оставка.
Църквата е разтревожена от вълната самозапалвания. Патриарх Неофит призова българите да не отнемат живота си при "никакви обстоятелства". "Българите не бива да стават жертви на безнадеждността", каза той.
Новият служебен кабинет, съставен предимно от технократи, се срещна днес с работодатели и профсъюзи, за да обсъди спешни мерки за подпомагане на хората в неравностойно положение и за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.
















"Шпигел".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване