03/23/13 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Диков: Прокуратурата да се самосезира за подслушванията на журналисти

От една страна трябва да се направи анализ, но да се правя на някакъв герой или мъченик е някак си гадно и мъчително, каза за БГНЕС журналистът Сашо Диков по повод изнесеното от Антимафафия вчера по бТВ, че е един от подслушваните от частното ГДБОП с участието и на ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

От друга страна нито нещо ме учудва и изненадва. Аз знам по себе си, че съм подслушван и следен – така, че нищо ново. В личен план нямам причини за притеснение. Друг е въпросът, че не обичам, както двамата мои добри приятели от Антимафия, да се говори, както някой столичен бизнесмен в офиса си, защото тук става дума за сериозни обвинения. Иначе те звучат страшно скандално. Какво друго да кажа. Съжалявам, че два дни преди участието му в предаването на бТВ беше при мен един от тях и нищо не ми каза тогава. Иначе преди време те показаха някои разследвания, които показаха цялата пародийност на ситуацията, но …Все още от казаното от тях няма факт, тука са само приказки. Аз искам да чуя конкретния факт. Не мога да кажа защо го казват сега, казва Сашо Диков, запитан защо го казват едва сега, а не преди 6 месеца, например.
Да това са страхотно скандални неща, подчертава журналистът. Скандалното е, че те са пращали тези неща и в НС и къде ли не, не е като да ги вадят сега. Друг е въпросът, ако има прокуратура, защото ефирът на бТВ не, каквото и да е, да се самосезира и да направят, каквото трябва. Така се прави в нормалните държави. Дано, дано да има някакво развитие, защото темата за подслушванията си е отдавна актуална, казва Диков с надеждата, че това ще случи в понеделник, след като изнесеното в бТВ е в петък късен следобед.
Темата е актуална, защото преди няколко месеца Меглена Кунева порита публично дали е подслушвана или не – не съм чул някой да й е отговорил. Сергей Станишев също се е възмутил по този повод днес по Нова телевизия. Какво мога да кажа за всичко това, освен, че съм потресен от новата вътрешна министърка. Три интервюта дава за вестници, а не била готова за телевизионно интервю. Какво трябва да стане, за да се приготви за телевизионно интервю. На всичкото отгоре дума не обели за някакви промени в полицейските служби. Какво се случи досега – ако имаше някакви промени, трябваше да се случат. Има неща, които са очевадни и грам няма промяна в МВР, Флоров си седи и каква е ролята на Цветанов – мълчи се. И не само от нея, а и от премиера няма знак да се променя нещо там. Има го страхът и явно тия хора са зависими от това, какво се случи на Плевнелиев /в интервю за чуждестранна медия президентът каза, че в края на годината страната ни може да се изправи пред нови избори, ако нещата вървят в стария коловоз – бел. ред./ преди два дни. Какво се случва – смесица от ченгесари и медии, послушници. Явно така ще е – едно е да мълчиш и да си траеш и другото е да не го търпиш. Така е, заключи Диков не много оптимистично.
БГНЕС припомня, че вчера по бТВ Григор Здравков и Петър Якимов от легия Антимафия заявиха, че Митко Каратиста е свързан с всичко, което представлява върхушката на ГЕРБ. Те са подали сигнал на комисията на Яне Янев дали Митко Стефанов по прякор Каратиста и Димитър Николов Стефанов, който работи в ЧЕЗ, е едно и също лице. Тъй като много хора, излъгаха, че нито го познават, нито са го виждали легия "Антимафия", каза Здравков. Странно защо този сигнал не е разгледан от комисията на Яне Янев, допълни той. За Митко Стефанов – Каратиста ние питаме дали този човек е обвързан с някакви групировки, дали някога се е занимавал с контрабанда, разказа какво пише в сигнала до комисията на Янев Григор Здравков.
"Този юнак, Димитър Николов Стефанов през април месец 2010 година прави един т.нар. екип, който ние наричаме "Частното ГДБОП", намиращ се в офиса на известен бизнесмен в "Бояна". Там влизат бивши служители на МВР, бивши психолози на МВР и едни от най-добрите ни анализатор. Повече от година този екип се занимава със събиране на публична и непублична информация относно журналисти, разбиване на три политически партии и с изготвяне на компромати във връзка с журналистите, политически лидери и т.нар. олигарси. Става дума за журналистите Владимир Йончев, Илияна Беновска, Сашо Диков и Маргарита Михнева. Основната идея е, че тези хора най-трудно се поддават на корупционни практики", съобщи Здравков.
Той обясни, че е имало интерес към две политически партии, едната от които е БСП. Здравков показа и папка с истинската по думите му разработка за Митко Стефанов – Каратиста в ГДБОП – истинският, а не алтернативният. Здравков съобщи, че така нареченият частен екип на Каратиста е събирал информация за Сергей Станишев, Моника Йосифова, Румен Овчаров и Антон Кутев. Другата, партия, която са опитвали да разбиват и са правели нерегламентирани записи от офиса е на Меглена Кунева. Правени са психологични профили на Меглена Кунева, включително и на невръстното и дете, заяви Григор Здравков.
Той каза, че зад всичко и зад т.нар. "частно ГДБОП" освен Митко Каратиста стоят Румен Николов – Пашата, Цветан Цветанов, с одобрението на Бойко Борисов. Под прякото ръководство на Цветан Цветанов се е извършвано нерегламентирано подслушване и дискредитиране на политически лидери, заяви още Здравков.
Днес лидерът на БСП Сергей Станишев заяви по този повод по Нова телевизия: "Това за мен психологически не е изненада, знам хората от тази власт, които ни управляваха последните години как работят с методи на дискредитация на всеки един опонент", коментира още лидерът на БСП. Той изтъкна, че шефът на ГДБОП Станимир Флоров е бил информиран за подслушването на политици и техните семейства, но не е реагирал. Сигнал е бил подаден и до комисията на Яне Янев за разследване на корупцията по високите етажи, но той е бил потулен.
Журналистическо разследване разкри през февруари, че човек на бивш съдружник на премиера Бойко Борисов повече от три години е в надзорния съвет на дружеството "ЧЕЗ България" ЕАД, което консултира и отговаря за работата на българските дружества, в които чешката компания ЧЕЗ има участие. Това са "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Трейд България", ТЕЦ "Варна", както и лабораторията на дружеството.
Тогава от МИЕТ заявиха, че Димитър Николов Стефанов, известен като Митко Каратиста, е назначен в "ЧЕЗ България" през октомври 2009 г. директно от компанията майка "ЧЕЗ а.с." от Прага. "Той не представлява държавата", заявиха от ведомството. Държавата никога не е имала дял в "ЧЕЗ България" ЕАД.

















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване