03/24/13 07:35
(http://www.klassa.bg/)

Боинг и Еърбъс в люта битка за Индонезия

Люта битка се разгаря между авиогигантите Боинг и Еърбъс, този път за пазара на Индонезия, след като в понеделник европейската компания удари джакпота и сключи сделка за продажбата на 234 самолета А320 на стойност 23,8 млрд. долара на Лайън еър, най-голямата частна авиокомпания в най-развитата икономика в Югоизточна Азия.

Коментатори определят договора като пробив в досегашната "крепост" на Боинг – Индонезия. Според Рави Мадаварам, експерт от Frost & Sullivan в Куала Лумпур, пробивът на Еърбъс ще привлече към европейската фирма повече нискотарифни авиопревозвачи. Сключената в Париж сделка е най-голямата търговска сделка. Втората по размер пак принадлежи на Лайън еър – през 2011 г. компанията подписа договор с Боинг в размер на 22,4 млрд. долара за 230 американски машини. Докато слабият икономически растеж на западните икономики засяга и авиоиндустрията, то в процъфтяващите азиатски държави се оформя една многобройна нова средна класа, която иска да лети. "В Азия живеят 3 млрд. души, в Америка живеят 300 млн. В момента Америка има три пъти повече самолети от Азия", пресмята в интервю за телевизия Блумбърг Тони Фернандес , основател и изпълнителен директор на базираната ЕърЕйша, най-големият бюджетен превозвач в Азия.
Индонезийците разчитат все повече на въздушния трафик за връзки между 17 508 острова, съставляващи държавата-архипелаг. През следващото десетилетия страната ще се нуждае от нови 900 самолета, пресмята правителството в Джакарта. Потенциалът е огромен – към 2021 г. се очаква 240 млн. души да ползват вътрешни полети в Индонезия, три пъти повече, отколкото през 2011 г. Лайън Еър е поръчала над 460 самолета в рамките само на 16 месеца. Този взрив поставя под въпрос адекватното осигуряване на финансиране, пилоти и писти. На компанията е забранено да лети до ЕС и САЩ от съображения за сигурност, но тя планира да разшири регионалните си хоризонти – говори се, че има намерение да погълне ЕърЕйша.

















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване