03/24/13 15:35
(http://www.klassa.bg/)

"Висящото" кафе и има ли то чаша у нас

Десетки заведения в цялата страна от няколко дни сервират т.нар висящо кафе. Топлата напитка е безплатна за хора без пари, защото преди това е била платена от друг клиент на конкретното заведение. Инициативата бързо събра близо 10 000 български почитатели във фейсбук. Появиха се и идеи за „висящ” хляб, кисело мляко или дори цял обяд.

На страницата „Висящо кафе в България” в социалната мрежа е посочен пълен списък със заведенията в страната, които са се съгласили да участват в кампанията. Сред тях до днес следобед имаше 10-тина софийски кафенета и десетки из всички краища на страната.

висящо кафе, благотворителност, лого, кампания, инициатива
Логото на кампанията

Вдъхновител на идеята е италианският поет и сценарист Тонино Гуера. Артистът разказва за свое посещение в Неапол заедно с режисьорите Федерико Фелини и Виторио де Сика. В едно местно кафене там Гуера за пръв път видял механизма на подаряването на кафе на непознат.

Идеята у нас е всяко кафене или ресторант, който се включи в инициативата, ще залепи и специален стикер на вратата си. Освен, че е предпоставка за добро настроение и е призив да бъдем човечни, инициативата „висящо кафе” срещна и голяма доза скептицизъм.

Някои смятат, че няма гаранция, че „висящото кафе” ще стигне до някой, който наистина не може да си го позволи, а няма да остане в касата на заведението. Според е и въпросът доколко финансово затруднените изобщо имат навика да ходят по заведения. Освен това те не са чести посетители на интернет форумите, така че вероятно ще им отнеме време да разберат за кампанията. Има и риск хора, които не страдат от недостиг на пари, да се възползват от този вид „услуга”.

Част от хората смятат, че е най-добре идеята да се реализира в кварталните кафенета, където хората се познават и никой няма да злоупотреби с нея.

Социалните мрежи бяха заляти и от предложения по темата. Едната е в заведенията и магазините, който ще предлагат "висяща" стока, да няма и табло какво "висящо" има в наличност. „Инициативата е чудесна, но ще бъде наистина подкрепена от управляващите само ако се промени и закона даренията на храна да не се облагат с ДДС”, гласи друго мнение, изразено на страницата „Висящо кафе в България”. Туроператор от Варна пък предлага инициативите "Висяща почивка" и "Висяща екскурзия". „Тази акция ми се струва , че ще е поредната българска имитация на свършена работа или помощ в случая”, смятат песимистите.

Оказва се, че подобна идея не е прецедент у нас. „Хранителното ни магазинче в махалата, от което си взимаме хляба, прави така - вчерашния хляб, ако е останал такъв, го пуска на половин цена, а останал ли е завчерашен, го изкарва закачен в торбички пред вратата, за който иска без пари”, споделя жена във фейсбук.
 

















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване