03/24/13 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Калин Христов: Правителството не харчи пари от целевите фондове


Правителството не харчи пари от целевите фондове – каквито са „Сребърният фонд“ (наричан „трети“ стълб на пенсионната сисетма) и Фонд "Козлодуй", средствата от които влизат в състава на фискалния резерв. Това заяви служебният министър на финансите Калин Христов пред БНР. По думите му, евентуални коментари за необосновано харчене на пари от фискалния резерв вредят на икономиката, защото създават усещане за несигурност у бизнеса и гражданите и те ограничават инвестициите си. Ролята на фискалния резерв е държавата да има определено ниво на ликвидност, да гарантира плащанията на държавата, но това не значи, че размерът на този показател трябва да е „закован“ и да не мърда в отделните месеци, обясни Калин Христов.

Той посочи, че според предварителните данни, за първите два месеца на годината бюджетният дефицит е около 730 млн. лева. Министърът напомни, че за периода е имало „малко по-високи плащания“ - лихви по заеми, плащания на земеделски производители и др. „Но няма нищо извънредно и бюджетът може да бъде изпълнен така както е планиран.“ Калин Христов отново потвърди, че според него фискалният резерв в края на годината ще бъде поне 4.5 млрд. лева, както е заложено в Закона за държавния бюджет. Данъчните приходи през второто тримесечие по принцип са по-високи от първото, допълни Христов.

„Трябва да направим максимално възможното да съберем приходите, определени от бюджета“, коментира още Христов. Защото когато се смята, че трябва в кратък период да се направи определена политика, различна от написаното в бюджета, трябва да се реши кои разходи трябва да бъдат намалени. „Трябва да намерим разходите, които се използват най-неефективно и те да се пренасочат. Търсим максималния ефект от тези разходи“, каза Христов, коментирайки възможността някои разходи да бъдат пренасочени към подпомагане на социално слаби хора.

Министърът подчерта, че определените за инвестиции средства ще се пренасочват само в краен случай, тъй като инвестициите създават и дългосрочен потенциал за растеж на една икономика. А по принцип механично рязане на инвестиции не е задължително да има положителен ефект за икономиката, в повечето случаи има отрицателен ефект, смята Христов.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване