03/24/13 23:43
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър на ръба на бръснача

Руско издателство в Лимасол. Снимка: фирмен сайт

Кипър сега се намира на ръба на бръснача, след като в рамките на драматични усилия страната внезапно обяви, че ще преструктурира банковата си система, като наложи големи загуби на едрите вложители на Народната банка с депозити от над 100 хиляди евро.

Изправена пред рухване, след като международната агенция Стандарт енд Пуърс понижи с още един пункт кипърската икономика, Никозия е принудена да следва препоръките на германския финансов министър Волфганг Шойбле, макар че германската страна иска преструктуриране на всички банки в Кипър, а не само на една - Народната банка, така че да могат да бъдат “подстригани” и останалите големи депозити.

Никозия внесе в парламента законопроекти, които предвиждат ограничаване на движението на капиталите от кипърските банки, след като те отворят врати, за да бъде избегнато изтичане на капитали, и създаване на специален “фонд за солидарност” с цел да бъде покрита сумата от 5,8 млрд. евро, поискана от Тройката международни кредитори ЕК, ЕЦБ и МВФ , за да може островът да получи спасителен пакет.

На фона на тези нови факти и точно с тази цел снощи Еврогрупата проведе извънредна телеконферентна връзка, като поиска от Кипър да представи официално нов спасителен план и да бъдат гарантирани всички депозити до 100 хиляди евро, за да продължат преговорите с Тройката. На нея бе обсъждано също и прехвърлянето на активите на кипърските банки в Гърция на други местни банки в страната.

В същото време Народната банка в Кипър е принудена да наложи таван от 260 евро на транзакциите през банкоматите, тъй като клиентите й се събраха пред нейните клонове на острова, за да теглят парите си. Протести имаше и пред кипърския парламент от банкови служители, които се страхуват, че могат да загубят работата си, и от вложители, които се опасяват за парите си, ако банката бъде закрита.

Освен ограничения в движението на капиталите от кипърските банки, целта е в този специален “фонд за солидарност” да бъдат съсредоточени и активи на кипърската църква.

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде срок на Кипър до понеделник, за да продължи финансирането на острова. След 25 март такова финансиране ще има само ако е налице антикризисна програма от страна на кипърското правителство, която да бъде съгласувана с ЕС и МВФ, и която да гарантира платежоспособността на кипърските баки.

Условието на ЕЦБ се появи, след като кипърският парламент отхвърли във вторник решението на Еврогрупата да бъдат събрани 5,8 млрд. евро от облагане с данък в размер на 6,75 на сто на малките депозити до 100 хиляди евро и с 9,9 на сто - големите депозити.

Играта с тази “подстрижка” е жестока, тъй като Никозия не иска да облага с такъв данък банковите депозити. Кипърското правителство обаче е подложено на неистов натиск не само отвътре, но и от Русия, чийто граждани имат сметки в кипърски банки, възлизащи на десетки милиарди евро.

В същото време обаче натискът от ЕС, за да бъде наложена тази “подстрижка”, бе огромен, тъй като се смята, че ако Никозия не се съгласи на този ход, банките в Кипър ще бъдат изложени на риск.

В крайна сметка, това е тяхно решение, каза представител, пожелал анонимност, който познава от първа ръка как се водят трескавите преговори между Кипър, Еврозоната и МВФ. Можем ние, специално ЕЦБ, да направим много, за да бъде избегнато излизане на Кипър от еврозоната, което ще бъде фундаментална катастрофа, но ако те не взаимодействат с нас просто ще останат без пари и след това няма да имат друг избор, освен да печатат собствена валута, допълни той.

Наред с това шефовете на двете най-големи банки в Русия, контролирани от държавата, казаха, че не са заинтересовани да купят банки в Кипър. Нямаме ...

Публикувана на 03/24/13 23:43 http://e-vestnik.bg/17196/kipar-na-raba-na-brasnacha/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване