03/24/13 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Лек ръст на обслужените пътници на нашите летища през 2012 г.


Общият брой на превозените пътници от и до България по редовните и чартърни полети през изминалата 2012 година се е увеличил от 6.464 млн. души на 6.641 млн. човека, т. е със 177 хил. пътника или 2,7%. Това съобщи председателят на Асоциацията на българските авиокомпании и управител на Института по въздушен транспорт Светослав Станулов, цитиран от БТА. Той уточни, че делът на редовните международни линии е 60 на сто, а този на чартърите - 40% от всички реализирани от и до България полети.

Основният дял в ръста идва от чартърните превози, нараснали с 4,6 на сто, което говори от своя страна добре за туризма, посочи Станулов. Това може да се обясни и с факта, че като по-евтина дестинация България е привлякла повече туристи основно по Черноморските курорти с чартърни програми спрямо други европейски държави. Българските авиокомпании обаче са превозили 21 процента по-малко от пътниците си през предходни години, което значи, че са отишли съответно при други авиопревозвачи, уточни Станулов. Около 50 на сто от полетите от и до България се изпълняват от летище София, 35 на сто - от Бургас и 16 на сто от Варна.

При редовните международни линии общо трафикът е нараснал с 1,6 на сто - от 3,9 млн. пътници през 2011 г. на 4,02 млн. през миналата година. От тях превозени с български авиокомпании през 2012 г. са 887 хил. пътници, което е ръст от 3,3 на сто спрямо предходната 2011 г. Според асоциацията, “България Ер” като национален превозвач държи около 22 процента от пазара на тези линии, а при положение, че пазарът е напълно либерализиран, това означава “добър резултат”.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване