03/24/13 23:42
(http://e-vestnik.bg/)

Разочарование след визитата на Барак Обама на Западния бряг

Офира Купманс
ДПА

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

“Обама вън, вън! Не си добре дошъл тук!” - скандираха вчера в Рамала неколкостотин протестиращи пред офиса на палестинския президент Махмуд Абас. “Кучи син”, “страхливец”, “змийска глава”, викаха насъбралите се младежи, повтаряйки думите на протестиращ с мегафон.

С викове и освирквания те се опитаха да пробият кордона от три редици палестински полицаи в сини униформи. Те направиха барикада, за да попречат на тълпите да се приближат до оградения двор на сградата, докато хеликоптерът на президента кацаше вътре.

Палестинците имаха големи очаквания от президентството на Обама, когато бе избран за пръв път. Надяваха се, че той ще бъде по-балансиран и склонен да окаже натиск върху Израел, отколкото предшествениците му.

Силното и открито противопоставяне от самото начало на демократите срещу израелската заселническа експанзия подхрани тази надежда. Но с приближаването на изборите за Конгреса през 2010 г. и президентските избори през 2012 г. Обама приглуши критиките си, а разочарованието на палестинците се задълбочи.

Малцина казаха добра дума за него из улиците на централния град в Западния бряг. “Това посещение не значи нищо за мен, защото нищо няма да се случи”, каза 30-годишната Тала Римауи, преводач в палестинска правителствена агенция. “Обама е тук да разговаря само с Израел. Той не е тук заради нас.”

САЩ “подкрепят Израел срещу нашия народ и следователно са страна в конфликта”, каза Исам Бакър, който взе думата на протеста. Той е активист за Народната партия - малка, на времето комунистическа фракция от опозицията.

“Ние знаем, че той идва тук, за да окаже натиск върху палестинската автономия да се върне на преговорите. Той е тук, за да служи само на израелските интереси, не на нашите.”

Преобладаващата част от палестинците - 89 процента по данни на сондаж от 5 март на университета Ан-Наджа в Западния бряг - смятат, че американската политика към тях е предубедена.

Преговорите бяха замразени от 2009 г., след избирането на лидера на консервативната партия Ликуд Бенямин Нетаняху за министър-председател на Израел, съвсем скоро след като Обама спечели изборите в САЩ. Палестинците, разтревожени от перспективата да водят преговори без условия с израелските националисти, докато строежът на еврейски жилища на Западния бряг продължава, поставиха условие - строежът на еврейски домове да бъде замразен, за да продължат преговорите.

Първоначално Нетаняху взе под внимание искането на палестинците и заповяда частичен, но все пак небивал мораториум над строителството за 10 месеца. Но под натиска на прозаселническото лоби той отказа да го удължи.

Според някои критици настояването на Обама за еврейските селища е взел мирния процес за заложник, защото е накарал палестинците да рискуват, поставяйки своето условие. Сега те няма как да се откажат от това предварително условие за преговорите.

Нетаняху бе преизбран през януари - макар и с по-малко мнозинство в 120-членния Кнесет - и представи нова, по-центристка и по-малко дясна коалиция няколко дни преди посещението на Обама.

Но поддръжници на строежа на еврейски домове на Западния бряг продължават да заемат влиятелни позиции в новия кабинет и в парламента. Не е ясно как и дали може да се постигне пробив в безизходната ситуация между израелци и палестинци.

Тъй като Обама изпълнява своя втори и последен мандат и не се налага да мисли за преизбиране, някои палестинци хранят слаба надежда, че той ще поработи върху някои от предишните си обещания.

“Знам, че той (Обама) няма да направи чудеса, но въпреки това тази визита е повратна точка в подновяването на американското ангажиране в конфликта”, заяви политическият анализатор и бивш говорител на правителството Хасан Хатиб.

Заето с работата за президентските избори и вътрешните проблеми на САЩ, правителството на Обама изостави конфликта през последните две години, “давайки на Нетаняху свобода да прави каквото си поиска”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване