03/24/13 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Светът угасна за Часът на Земята

Символични постройки и паметници по целия свят потънаха в тъмнина вечерта в събота, когато беше отбелязан "Часа на земята". За 60 минути в 20 ч. и 30 мин. местно време поетапно бяха загасени светлините в над 150 държави , за да бъде даден израз на загрижеността от климатичните промени на планетата ни.

В града на светлината – Париж – угасна дори и Айфеловата кула, но от съображения за сигурност затъмнението на символа на френската столица продължи само пет минути.
Кремъл потъна в пълен мрак за цял час. По нареждане на президента Владимир Путин изгаснах осветлението и на още 90 паметника в руската столица.
Площад "Сан Марко" в центъра на Венеция, както и масите в ресторантите на този град, бяха осветени само от свещи.
58 сръбски града се включиха в събитието. В Белград освен обществени сгради в тъмнина потънаха и петте моста. А група ентусиасти изписаха със свещи в централния парк знака 60+ като символ на събитието. В съседна Босна и Херцеговина "на тъмно" останаха катедралата в Сараево, както и Стария мост в Мостар.
Прочутата Токийска кула изгасна, но пък група ентусиасти усилено въртяха педалите на велосипеди, за да произведат електричество, с което беше осветена скулптура във формата на яйце. В мрак потъна и Мемориалът на мира в Хирошима.
Светлините изгаснаха и на олимпийския стадион в Пекин, известен като "Гнездото".
В Сингапур тълпа от около 1000 души се беше разположила на плаващи платформи, за да наблюдава как постепенно светлините на града гаснат.
През миналата година събитието беше отбелязано в над 150 страни, но тази година имаше и нови участници: палестинските територии, Тунис, Суринам и Руанда бяха сред тези, които участваха за първи път в Часът на Земята.
Събитието се роди в Сидни през 2007 г. с апела чрез загасването на светлините за един час да бъде привлечено вниманието на човечеството към замърсяването с въглеродни емисии.


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване