03/24/13 00:05
(http://www.klassa.bg/)

Студентите от НБУ обраха наградите на конкурса "Млади виртуози"

На току-що приключилия в София конкурс по композиция „Млади виртуози – 2013”, авторитетното международно жури в състав: проф. Александър Радвилович – Русия, проф. Виктор Чучков, проф. Георги Минчев и доц. Георги Арнаудов от България, както и Росен Гергов от Австрия, единодушно присъди Първа награда на 30-годишния студент от Нов български университет Емерих Амбил за творбата му за соло цигулка, с оригиналното и предизвикателно заглавие „ТУНГУСКА…?”
Втората награда също заминава в НБУ; присъдена е на 22-годишната студентка от Македония Сара Костадиновска за оригиналния виолинов цикъл „Тройна изповед”.
Трета награда е поделена на две: едната половинка отлита в Южна Корея, присъдена на Ми Хюн Ву, а другата – заслужено отива в Музикалната академия „Панчо Владигеров”, за талантливия Ангел Николов – България.
Отново - за пореден път - триумф на школата на проф. Стефан Драгостинов и студентите му по композиция от НБУ!
Официалната церемония по награждаването в Деветото издание на конкурса по композиция, организиран от Националното музикално училище „Любомир Пипков” – макар и не пищна и помпозна – имаше и прилика с връчването на наградите „Оскар”; най-вече, в ритуалното отваряне на пликовете с имената на наградените участници и, съответно, в гарантираната изненада. Тъй като дори международното жури, съставено от именити композитори и изпълнители, до последния момент не е знаело кои творби са събрали най-голям брой точки от заветните 100 възможни.
Членовете на журито са разглеждали творбите при пълна анонимност! – „При възможна сто и двадесет процентна анонимност!” – както шеговито се изрази по време на церемонията именитият български композитор Маестро Георги Минчев. По-късно той споделя: „Определено очаквах Първата награда да замине за Русия; заглавието на наградената творба „Тунгуска…?” го свързах с Тунгуския метероид, паднал в Тайгата в началото на миналия век.”

Носителят на Първата награда Емерих Амбил, явно е изненадал всички с избора на любопитното заглавие, но преди всичко – с впечатляващата си творба. На миналогодишното издание на същия конкурс, талантливият студент от НБУ печели две Втори награди, като в една от категориите Първа награда не е присъдена…! Явно, младият „снайперист” и последовател на своя именит учител професор Драгостинов, е „коригирал” мерника си, постигайки най-високото отличие!...

Със също такъв сполучливо „коригиран мерник” е и носителката на Втора награда – Сара Костадиновска; на миналогодишното издание талантливата македонка печели Трета награда. - „Догодина ще бъда първа!” – заканва се усмихнато тя. „Но тази година, не успях…! Този Емерих - просто е - много добър!”

„Творбата на младия Емерих Амбил „Тунгуска…?” е изключително интересна и оригинална!” - това е и мнението на члена на журито проф. Александър Радвилович, шеф на катедрата по „композиция” в Санкт-Петербургската консерватория. - „Впрочем, нивото на целия конкурс бе респектиращо високо!” - допълни именитият руски композитор.
Класът по композиция в НБУ, ръководен от проф. Стефан Драгостинов - създаден само преди 5 години - се заяви в културното пространство като точен стрелец в десетката на национални и международни състезания. Сред трофеите им са: Първа награда на Сара Костадиновска в конкурса за вокална миниатюра за нисък глас „Борис Христов”, Трета награда за Данаил Танев на Международния конкурс „Софийски солисти”, Втора награда на конкурса „Софийски солисти” за Емерих Амбил; и пак за същия талантлив автор – Първа награда на конкурса „Еуфония” в Белгия и Първа награда на международния конкурс „Марин Големинов”.

През годините, сам носител на низ от най-престижни отличия, професор Стефан Драгостинов е наричан „безпогрешен снайперист”, заради поредицата от Първи награди на международни конкурси в Холандия, Италия, Франция, Венецуела и Португалия.
Днес неговите талантливи студенти от Нов български университет продължават безпогрешно пътя му.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване