03/25/13 10:36
(http://www.klassa.bg/)

900 хил. евро за годежния пръстен на Жозефина

Годеженият пръстен, предложен през 1796 г. от Наполеон Бонапарт на Жозефина Боарне, бе продаден за 896 400 евро на търг, организиран от аукционната къща "Озена" (Osenat.fr) в чест на 250-годишнината от рождението на Жозефина.

Очакваната цена за бижуто бе едва между 10 и 15 хил. евро.

Златният пръстен е с диаметър 18 мм. Украсен с шлифовани като капка диамант и сапфир, долепени един до друг с противоположните си страни. Двата скъпоценни камъка тежат около карат всеки.

За разлика от сегашната му - предимно историческа стойност - навремето този пръстен не е струвал твърде много.

"Тогава

Наполеон изобщо не е имал много пари -

пръстенът е съвсем простичък. Все пак Наполеон по това време е бил само млад - макар и обещаващ - офицер, а не император, обяснява Жан-Клод Шатение от "Озена".

Наполеон среща Жозефина през септември 1795 г.

Тогава тя е на 32 години, а той е 6 години по-млад от нея. По това време тя е богатата - тя е вдовица на Александър Боарне - аристократ, който въпреки подкрепата си за революцията, умира на гилотината.

От този брак тя има две деца - Южен и Ортенз. Наполеон по-късно ги осиновява, а Жозефина така и не успява да роди от него. 

Пръстенът е запазен чрез Ортенз, която по-късно става холандска кралица. На свой ред тя го дава на сина си, Наполеон III, а сега пръстенът попада на аукциона като част от колекцията на принц Виктор Наполеон (1862-1926).

Виктор Напореон, чиито дядовци са най-малкият брат на Наполеон - Жером, крал на Вестфалия - и Виктор Емануил II, крал на Италия, наследява голяма част от семейните спомени, свързани с легендарния си роднина, обяснява Шатение.

Сватбата на Наполеон и Жозефина е през март 1796 г.,

но меденият им месец продължава едва... ден и половина. След това Наполеон заминава за фронта в Италия, а Жозефина, нежелайки да го последва, остава в Париж. Наполеон й пише често, понякога по два пъти на ден.

Бракът им обаче никога не е бил спокоен и се разпада през 1810 г., след немалко "прегрешения" и на двете страни.

По това време обаче Наполеон вече е извършил преврата и дори е император (1804 г.)

След разтрогването на този брак,

Наполеон се жени за австрийската принцеса Мария-Луиза

Друг интересен обект от продажбата през уикенда бе именно портрет на дук Райхщад, първият син на Наполеон и Мария-Луиза.

Портретът е в цял ръст и дукът, 12-годишен, е облечен в бялата униформа на Първи пехотен полк от австрийската имперска армия.

Император Франц I е поръчал през 1823 г. на художника Петър Крафт портрета на своя внук. Картината бе продадена за 435 600 евро, около два пъти повече от предварителната оценка.
















VESTI.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване