03/25/13 09:59
(http://www.klassa.bg/)

Неясен проект за ремонт на каскадата в Плевен мобилизира граждани срещу Общината

Проект за ремонт на центъра разбуни духовете в Плевен. В социалната мрежа се появи група „Да запазим от унищожаване каскадата в града", която събра над 2000 привърженици. Това принуди кмета на Плевен да разясни на извънредна пресконференция как точно ще се ремонтира центърът на Плевен и неговите фонтани.

Един от създателите на групата във фейсбук е 24-годишният Петър Стоянов, който учи икономика в УНСС. „До тази идея стигнахме след публикуване на информация която гласеше, че „проектът за реконструкция на централната градска част на Плевен предвижда редуциране на водните площи за сметка на зелени площи”,” обясни младежът пред bTV.

По думите му, след това излязла и скица на проекта, на която част от водните площи на каскадата са изобразени със зелен цвят, което гражданите разтълкували като идея за затревяване на части от каскадата с цел икономии

Проект за ремонт на централната част на Плевен има. В момента се очакват 5 млн. лв. за първия етап на реконструкцията. Водната каскада и фонтаните обаче няма се намаляват, категорични са от общината.

„Съвсем отговорноискам да заявя, че нямаме никакво намерение и не се придвижда в никакъв проект редуциране на водните площи в каскадата - напротив нашата цел е тази каскадада работи целогодишно,” коментира кметът на Плевен Димитър Стойков.

Архитектът на проекта Красимир Попов също подчерта, че никъде не става въпрос за редуциране на водните площи, а на водните обеми и енергия. „Искаме да направим зелена площ във водна среда,” обясни той.

Каскадата и фоонтаните се захранват с питейна вода и това струва на общината около 25 000 лв. на месец. Затова в проекта е заложено свързването на водните съоръжения в центъра от друг източник. Плевенчани са категорични, че фонтаните и водната каскада са символите на града и не трябва да се намаляват. Местните обаче са на мнение, че централната градска част има нужда от спешен ремонт.

„По улиците има много дупки, внучено ми пропадна в тия шахти, които са по средата,” възмути се Мария Цоцова от Плевен.

В проекта за реконструкция е заложена цялостна промяна на настилката, както и увеличаване на зелените площи в цялата градска част.














btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване