03/25/13 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Русия предупреди, че Кипър продължава да е заплаха за еврото


Кипърската банкова криза остава заплаха за стабилността на eдинния европейския валутен съюз, въпреки постигнатото споразумение, заяви руският първи вицепремиер Игор Шуланов. Той посочи, че Русия все още няма точни цифри за загубите, които ще понесат руските инвеститори в Кипър в резултат на сделката, сключена с Европейския съюз и с МВФ, съобщава агенция Интерфакс.

Постигнатото по-рано днес споразумение между Еврогрупата и кипърските власти ще доведе до огромни загуби за банковите депозити в размер над 100 хил.евро.
Въпреки всичките уверения, които получаваме от Европейската комисия, ние се опасяваме, че ситуацията в Кипър може да повлияе на стабилността на еврото и стабилността на еврозоната, коментира Шуланов.

В същото време международни информационни агенции съобщават, че руският президент Владимир Путин е поръчал на правителството да започне обсъждане на мерки за преструктуриране на отпуснатите руски кредити за Кипър. Вероятно става въпрос за разсрочване във времето и евентуално понижение на лихвите по отпуснатия преди време руски заем за островната държава в размер на 2,5 млрд. евро.

Международната рейтингова агенця Moody's пък предупреди, че кипърската криза ще има дълбоки дългосрочни негативни последици за цялата еврозона, като малката островна държава ще остане в риск от фалит и опасност за излизане от ЕС за продължително врем. Moody's определи постигнатото споразумение като “пагубно за депозитното развитие и за движението на капитали”. В резултат на това агенцията очаква да има повишение на цената на финансиране както на търговските банки, така и на държавните дългове в еврозоната.

Агенцията коментира, че кипърската криза сигнализира за повишения риск-толеранс и засилена дезорганизация на еврозоната в бъдеще, което би било кредитно негативно развитие за търговските банки в региона

Президентът на Европейската комисия Жосе-Мануел Барозу пък заяви, че договорената спасителна програма ще сработи и ще спаси Кипър от фалит, но не е възможно да се направи каквато и даде оценка за нейното влияние върху икономиката на малката островна държава.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване